Pyszne, ekspresowe (7-składnikowe) i zdrowe ciasto słodzone tylko daktylami – pełnoziarniste, bez dodatku tłuszczu i do tego wegańskie! Ten przepis w naturalny sposób wyewoluował z 3-składnikowej i turboszybkiej receptury na ciasto owsiano-daktylowe z kremem snickers. Oba wypieki przygotowuje się prawie tak samo, ale w obu przypadkach możemy zaliczyć spektakularną klapę, jeśli nie zblendujemy i wymieszamy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i krótko mówiąc, trochę na odwal. Żeby ciasto korzenne powalało na blat nie tylko smakiem, ale i miało odpowiednią konsystencję, zapoznam Was z know-how. 😉 Całe szczęście, że mieszkam w Poznaniu – „mieście know-how”, chociaż ostatnio to już „miasto doznań”… Moje daktylowce nie od razu były odpowiednio jędrne, ale w czasie pewnego trzeciego śniadania, żując kolejne ciasto gumę, wyciągnęłam w końcu konstruktywne wnioski!
To ciacho nie jest bardzo słodkie, ale jeśli kogoś to zniechęca, może dorzucić do masy ze 2 łyżki ksylitolu lub cukru.
Świetnie pasują do niego bardzo słodkie kremy jak błyskawiczna nutella z daktyli lub krem czekoladowy z daktyli w 5 minut.
Wegańskie fit ciasto korzenne – SKŁADNIKI
6 porcji
- 145 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 25 g kakao odtłuszczonego lub karobu
- 20 daktyli bardzo dobrej jakości bez pestek (ok. 140 g) – od ich jakości zależy smak ciasta
- 270 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub szarlotki (bez cukru)
- 1 łyżeczka sody (lub ¾ łyżeczki sody i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia)
Wegańskie fit ciasto korzenne – WYKONANIE
Cały sekret polega na tym, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z suchymi składnikami. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy ciasto może wyjść gumowate.
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę dokładnie mieszamy. Możemy przesiać je przez gęste sito.
- Daktyle blendujemy z wodą i sokiem, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może z 40 sekund. Mus od razu łączymy z suchymi składnikami, mieszamy dość krótko, ale energicznie. Nadgorliwość może skutkować zakalcem.
- Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) o średnicy ok. 20 cm i pieczemy przez ok. 35 min. (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Bon appétit !
Ciasta piernikowe to jedne z moich ulubionych ciast. Takiego jeszcze nie jadłem, więc jest wyzwanie- muszę koniecznie spróbować 🙂
To ciasto dla mnie! Uwielbiam korzenne aromaty… 🙂
Dzięki tym aromatom ciasto idealnie sprawdzi się jako piernik na święta 🙂
wygląda pysznie. Musze w tygodniu koniecznie upiec
Od samego przeczytania tytułu wpisu podniósł mi się poziom cukru 😉
Na szczęście nie ma w przepisie sacharozy, a poza tym ciasto nie jest zbyt słodkie, ma dużo błonnika i jest zdrowe, więc można jeść bez obaw o poziom cukru 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować przepis. 🙂
Czy mozna użyć innej mąki?
Może być mąka pszenna biała.
Czy moge uzyc maki owsianej? Kukurydzianej albo ziemniaczanej? Chodzi o to, zeby bylo bezglutenowe…
Wypieki z mąk bezglutenowych jednak gorzej wyrastają, czasem mogą mieć zakalec. Tego ciasta jeszcze nie robiłam w wersji z mąką owsianą, dlatego polecam inny przepis, który jest całkiem podobny: http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-owsiano-daktylowe-z-kremem-snickers/
A mi tego typu ciasta, nigdy nie wychodzą takie „puchate” zazwyczaj wychodzi coś jakby glina 😀 ale za to bardzo smaczna glina 😛
Ja już dopracowałam metodę i daktylowce najczęściej wychodzą mi super, ale i tak od czasu do czasu trafia się częściowy zakalec. Niestety, te zdrowe, razowe ciasta słodzone daktylami są trudniejsze do zrobienia, trzeba trochę poeksperymentować, upiec kilka i znaleźć na nie swój sposób. Zauważyłam, że właśnie trzeba wszystko robić dość szybko, nie „przeblendować” i nie mieszać za długo. I najlepiej piec je w keksówce albo w formie z kominem, wtedy bardziej równomiernie rosną. Możesz też spróbować upiec je w formie do babeczek, może wtedy nie będzie zakalca. 🙂