ciasto owsiano-daktylowe

3-składnikowe ciasto owsiano-daktylowe z kremem SNICKERS (wegańskie, bez cukru)

Już prościej, szybciej i bardziej fit chyba się nie da… Trudno o drugie tak smakowite, ekspresowe i jednocześnie tak zdrowe ciasto! Wegańskie, bez dodatku cukru i tłuszczu, może być bezglutenowe, w dodatku tylko 3-składnikowe. Ale wbrew pozorom ten specjał nie jest dla wszystkich. Według Stendhala: „Only great minds can afford a simple style”. 😉

ciasto owsiano-daktylowe
Ciasto owsiano-daktylowe z kremem snickers

Ciasto owsiano-daktylowe – 6 porcji – SKŁADNIKI

  • 18–20 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 170 g mąki owsianej (może być bezglutenowa) – można zblendować na mąkę płatki owsiane górskie
  • 300 ml wody
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z jednej laski wanilii (niekoniecznie)

 

Ciasto owsiano-daktylowe – WYKONANIE

To ciasto może zaliczyć klapę, jeśli nie zrobimy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i nawet trochę niedokładnie. Chodzi o to, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy z ciasta na pewno wyjdzie zakalec.

  1. Mąkę dokładnie mieszamy z sodą.
  2. Daktyle, wodę i wanilię blendujemy, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może ze 30–40 sekund. Mus nie musi być zupełnie gładki. Od razu łączymy go z mąką, ale mieszamy dość krótko. Nadgorliwość może skutkować zakalcem. 😉
  3. Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) o średnicy ok. 20 cm i pieczemy przez ok. 35 min. (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  4. Ciasto podajemy z kremem snickers, migdałowym lub nutellą (wegańska NUTELLA z daktyli) oraz dowolnymi owocami – poza sezonem możemy użyć owoców rozmrożonych. Na zdjęciach widać rozmrożoną czarną porzeczkę, która idealnie pasuje do smarowidła snickers!

 

Krem SNICKERS – SKŁADNIKI i WYKONANIE

  • ¾ kubka orzechów ziemnych, laskowych lub migdałów
  • 12 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • ½ kubka (lub trochę mniej/więcej) wody lub mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane czy ryżowe
  • 2 łyżki kakao lub karobu – u mnie pół na pół
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Orzechy blendujemy na mąkę, a jeszcze lepiej na masło. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Wodę dolewamy stopniowo i sprawdzamy czy konsystencja kremu nam odpowiada.

 

Bon appétit !

ciasto owsiano-daktylowe
Ciasto owsiano-daktylowe

 

Źródła

Healthy Vanilla Cake


 

2 myśli na temat “3-składnikowe ciasto owsiano-daktylowe z kremem SNICKERS (wegańskie, bez cukru)

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *