Oto sushi bez rtęci, bo bez ryb i owoców morza, ale za to z większą ilością błonnika, bo z ryżem brązowym, czerwonym, czarnym lub z kaszą jaglaną. Mimo że w tym przepisie całości nie skleja ryż w tradycyjnym kolorze, rolki łatwo pokroić, a futomaki i „kaszomaki” bardzo dobrze trzymają się kupy. Jest to nowoczesna i holistyczna wersja sushi 😉 – uproszczona, uzdrowiona i zrelaksowana, dlatego nie musimy się nerwicować, że nieestetycznie nakładamy ryż, krzywo aranżujemy dodatki, zwijamy bez bambusowej maty i kroimy tępym nożem, bo innego nie mamy. Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą to wariant nieprofesjonalny, przeznaczony tylko do użytku domowego i z góry nastawiony na profanację kultowej receptury. Jeśli więc jesteś przypadkiem sushi masterem, najlepiej nie zaglądaj już dalej, chyba że chcesz przejść na „a whole-food, plant-based diet”. 😀
Jeśli nigdy wcześniej nie robiliście sushi, polecam obejrzeć jakiś filmik na YouTube, np. ten („tradycyjna wersja” sushi od 3 minuty). Bez problemu znajdziecie też tutoriale ze zwijaniem bez użycia maty.
A jeśli już tak się zrelaksowaliście, że nie chce się Wam niczego układać i zwijać, możecie wrzucić wszystko do jednej michy i zjeść chirashi – sałatkę sushi.
Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą – SKŁADNIKI
2 porcje, 4 rolki
- 2 kubki ugotowanego ryżu brązowego, czerwonego, czarnego (ale nie dzikiego) lub kaszy jaglanej. Żeby ryż był bardziej kleisty, najlepiej ugotować go w małej ilości wody, bez odcedzania, czyli tak, żeby ziarna wchłonęły cały płyn
- ½–1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
- 1 łyżka octu ryżowego (niekoniecznie, ale warto)
- 4 płaty glonów nori – podwodna zielenina to najlepsze zdrowe źródło jodu!
- 2 łyżeczki pasty miso (niekoniecznie)
DODATKI – mogą być dowolne, nawet owoce
- ½–¾ kostki tofu naturalnego, wędzonego lub usmażonego z sosem sojowym (wcześniej pokrojonego w długie słupki) jak tutaj: sałatka z tofu i winogronami
- 1 surowa marchewka
- 1 świeży ogórek
- ½–1 awokado
- ½ mango
- 4 liście sałaty lub zielone części kapusty pekińskiej
- nasiona sezamu białego lub czarnego (niekoniecznie)
DO PODANIA
- sos sojowy, najlepiej o obniżonej zawartości soli
- imbir marynowany (niekoniecznie)
- wasabi (niekoniecznie)
Wegańskie sushi z ryżem brązowym lub kaszą – WYKONANIE
- Jeszcze ciepły ryż lub kaszę mieszamy z octem i ksylitolem.
- Tofu, marchewkę, ogórka, awokado i mango kroimy w cieńsze lub grubsze długie słupki, a sałatę rwiemy na duże kawałki.
- Rozkładamy arkusz nori na płaskiej powierzchni (błyszczącą stroną do dołu) i na jego połowie cienko rozsmarowujemy miso.
- Nori przekładamy na bambusową matę. Jeśli jej nie macie, suszi i tak zrolujecie, ale mata ułatwia sprawę.
- Na płat nori nakładamy dość cienką warstwę ryżu pozostawiając ok. 2-centymetrowy pusty margines, który lekko zwilżamy wodą.
- Na wysokości ok. ¼ arkusza układamy ulubione dodatki. Ryż i warzywa możemy posypać łyżeczką sezamu.
- Sushi zaczynamy zwijać ciasno od brzegu posmarowanego miso oraz ryżem, rulon mocno dociskamy do środka.
- Rolki kroimy bardzo ostrym nożem na równe kawałki o grubości 1,5–2 cm.
- Sushi podajemy w towarzystwie sosu sojowego, wasabi oraz marynowanego imbiru.
Bon appétit !
