Ciastka korzenne czekoladowe - bezglutenowe, fit, bez cukru

Ciastka korzenne czekoladowe – bezglutenowe, fit, bez cukru

Proste, aromatyczne, czekoladowe (a dokładniej kakaowe) ciastka korzenne słodzone tylko daktylami – idealne do kawy czy herbaty, bo bardzo słodkie! Pyszne i miękkie wegańskie ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. W dodatku pełnoziarniste, bezglutenowe, bez cukru i bez tłuszczu w postaci masła czy oleju, a więc zdrowe i dietetyczne.

Ten przepis to świetny przykład wciąż mało znanej w Polsce (a szkoda!) a Whole Food, Plant-Based Diet” – najzdrowszego dla wszystkich sposobu odżywiania. Polecam trochę książek na ten temat. 🙂 

Kakaowe ciastka korzenne – SKŁADNIKI

ok. 12 ryżowych fit ciasteczek

  • 200 g daktyli Medjool lub innych dużych i mięsistych daktyli 
  • 60 g soku z pomarańczy
  • 60 g mleka (napoju) owsianego lub innego mleka roślinnego
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 40 g kakao lub karobu + trochę do obtoczenia – u mnie 20g kakao i 20g karobu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ok. 130 g mąki ryżowej pełnoziarnistej *
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

 * Mąki można dodać więcej, wtedy ciasteczka będą bardziej kruche.

Kakaowe ciastka korzenne – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Daktyle, sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy blendujemy na gładki mus.
  3. Dodajemy kakao lub karob oraz przyprawę do piernika i łączymy dokładnie łyżką.
  4. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy, mieszamy najpierw łyżką, a następnie dłonią, ciasto będzie się trochę kleić. Jeśli będzie za bardzo się lepić, dodajemy trochę więcej mąki.
  5. Z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy je (niedokładnie) w kakao, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i rozpłaszczamy dłonią. 
  6. Pieczemy przez ok. 12 minut na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Ciastka korzenne czekoladowe – bezglutenowe, fit, bez cukru

Dodaj komentarz