wegański krem czekoladowy z daktyli

Krem czekoladowy z daktyli w 5 minut – wegański, raw

Kolejny ekstremalnie prosty przepis na moim blogu – tym razem to zabójczo pyszny i zdrowy krem czekoladowy z daktyli do pieczywa i nie tylko, który możecie zacząć pochłaniać już za 5 minut! Te 3 raczej niewyszukane składniki wielu szanujących się wegetarian ma na co dzień w swoich domach. 😉 Suszone daktyle to nie najtańsze owoce, dlatego w ramach oszczędności kupuję je taniej w internecie zazwyczaj w ilościach hurtowych i dzięki temu nie płacę za przesyłkę. W orzechy, przyprawy oraz inne droższe delicje również zaopatruję się zdalnie. Oszczędzam też na tym, że właściwie w ogóle nie kupuję drogich i niezdrowych sklepowych słodyczy, sama robię wypasione wegańskie słodkości w odżywczych wersjach.

Ale wracając do kremu czekoladowego z daktyli – świetnie smakuje solo oraz jako smarowidło do chleba, naleśników, placków czy gofrów. Idealnie pasuje do ciast, tortów, tart, babeczek, deserów, sałatek owocowych, a po lekkim rozcieńczeniu będzie pyszną polewą do lodów.

 

Wegański krem czekoladowy z daktyli – SKŁADNIKI

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 ml mleka owsianego niesłodzonego lub innego mleka roślinnego naturalnie lekko słodkiego (lub ewentualnie woda)
  • 3–4 niepłaskie łyżki kakao lub karobu

Do kremu możemy dodać również inne nasze ulubione ingrediencje, jak cynamon, wanilia, skórka otarta z kawałka pomarańczy, pokrojone orzechy, wiórki kokosowe itp.

 

Wegański krem czekoladowy z daktyli – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z mlekiem na gładki mus. Jeśli chcemy użyć skórki pomarańczowej, to również wrzucamy ją do blendera.
  2. Mus przekładamy do miski, dodajemy kakao (oraz ewentualnie inne składniki) i dokładnie mieszamy.

Bon appétit !

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i nie chcesz, żeby ominęły Cię nowe receptury na zdrowe pyszności, możesz polubić mój fanpage. 🙂

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *