Fit ciasto kawowe z daktylami i pomarańczą, wegańskie

Fit ciasto kawowe z daktylami i pomarańczą, wegańskie

Przepis na pyszne i szybkie ciasto kawowe z orzechami włoskimi i pomarańczą, w wersji wegańskiej i dietetycznej: bez jajek, bez nabiału, bez oleju i bez cukru – słodzone daktylami. Jeśli ktoś bardzo chce, napar kawowy może zamienić na mocny napar herbaciany lub użyć kawy bezkofeinowej, która smakuje tak samo dobrze. (Z mlekiem roślinnym zamiast kawy i herbaty ciasto też powinno wyjść.)

Szybkie fit ciasto kawowe – SKŁADNIKI

8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 150 g suszonych, mięsistych daktyli dobrej jakości, bez pestek
  • 200 g (ml) bardzo mocnej kawy (co najmniej z 4 hojnych łyżeczek kawy naturalnej), ostudzonej. Może być bezkofeinowa
  • ok. 30 g ksylitolu lub ew. cukru
  • 50–60 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (dodaję sporo)
  • ¾ łyżeczki sody + ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch: dowolne orzechy, według mnie najbardziej pasują tu włoskie.

Ilość dodanego płynu zależy od jakości daktyli, jednak masa powinna być bardzo gęsta, inaczej może wyjść zakalec.

Szybkie fit ciasto kawowe – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia.
  2. Daktyle, kawę i skórkę pomarańczową blendujemy, ale niezbyt długo. Nadgorliwe blendowanie może skutkować zakalcem.
  3. Kawowo-daktylową miksturę wlewamy do suchych składników, dodajemy sok pomarańczowy i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub keksówki silikonowej, na wierzchu wciskamy posiekane orzechy.
  5. Pieczemy przez ok. 40 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ciasto wyjmujemy z papieru i studzimy na kratce.

Smacznego !

4 myśli na temat “Fit ciasto kawowe z daktylami i pomarańczą, wegańskie

  1. witam, zamiast mąki w wypiekach moga byc platki owsiane zmiksowane na pyl? czy to jest jakas roznica? bo w niektórych Pani przepisach sa, a w niektorych juz maka orkiszowa. dziekuje pozdrawiam, uwielbiam Pani przepisy 😉

    1. Bardzo mi miło! ❤️ Mąka owsiana, czyli właśnie zmielone płatki owsiane, najlepiej sprawdzają się w ciastkach, wg mnie nawet lepiej niż mąka pszenna, ciastka owsiane wychodzą smaczniejsze. Z kolei w ciastach mąka owsiana wypada już gorzej – ciasta wychodzą bardziej zbite / ciężkie i może powstać zakalec (jednak gluten ma pewne zalety 😉 ). Poza tym przy wymianie mąki na owsianą trzeba użyć innej ilości wody, bo różne mąki różnie chłoną płyny. Generalnie, aby zminimalizować ryzyko zakalca, każde wegańskie ciasto przed upieczeniem powinno być maksymalnie gęste.

Dodaj komentarz