Ajvar ajwar z pieczonym czosnkiem i oliwkami

Ajvar / ajwar z pieczonym czosnkiem i oliwkami

Ajwar to prosta, lekko pikantna pasta sporządzana z pieczonych papryk, bakłażanów, czosnku i najbardziej podstawowych przypraw. Tradycyjny bałkański przepis nie uwzględnia pomidorów i najczęściej zawiera oliwę, jednak moja wersja jest bez oleju, ale za to z oliwkami. Z czym jeść ajvar? Dodajemy go do czego tylko głodna dusza zapragnie – do kanapek, wrapów, tofu, naleśników, placków, makaronów… Można przechowywać go w lodówce do ok. 4 dni.

Domowy ajvar / ajwar – SKŁADNIKI

10 porcji

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 średni bakłażan
  • 5 (lub więcej) ząbków czosnku
  • ok. 7 oliwek czarnych lub zielonych
  • ok. 2 łyżki octu ryżowego, u mnie ciemny
  • pieprz, chili / gochugaru
  • sól jodowana

Domowy ajvar / ajwar – WYKONANIE

  1. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układamy połówki papryk (bez pestek, skórką do dołu), połówki bakłażana oraz obrany czosnek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 50 minut.
  2. Warzywa studzimy. Papryki obieramy ze skórki (nie trzeba dokładnie), bakłażana również obieramy. Wrzucamy do miski i odstawiamy do lodówki na kilka godzin – w tym czasie z papryk wypłynie sporo soku, który później odlewamy (można go np. wypić).
  3. Papryki, bakłażana i czosnek blendujemy pulsacyjnie, ale nie całkiem na gładko.
  4. Dodajemy posiekane oliwki oraz przyprawy i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz