Genialne w swojej prostocie, wegańskie i pyszne danie z patelni w 15 minut – na codzienny obiad oraz romantyczną kolację. Brokuły z ciecierzycą i czosnkiem w kremowym sosie z nerkowców i sosu sojowego. Ten szybki przepis szczególnie spodoba się sportowcom i wszystkim innym wielbicielom białka. Tym razem, dla odmiany, receptura bez płatków drożdżowych.
Brokuły z ciecierzycą w sosie – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 brokuł, 400–500 g
- 5 ząbków czosnku (lub więcej)
- 1 łyżeczka gochugaru lub trochę mniej chili w proszku
- 1 słoik / puszka ciecierzycy
SOS nerkowcowo-sojowy
- 140 g bulionu warzywnego lub wody
- 30 g nerkowców
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego (u mnie ciemny) lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Danie serwujemy z kaszą bulgur, ryżem brązowym, quinoa czy makaronem.
Cieciorkę z puszki można zamienić na ugotowaną w domu.
Będzie jeszcze smaczniej, jeśli gotowe danie posypiemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni nerkowcami, (chociaż surowe orzechy są zdrowsze).
Brokuły z ciecierzycą w sosie – WYKONANIE
- Cieciorkę ze słoika wrzucamy na sito, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia.
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy pokrojone brokuły (różyczki i obranego głąba) oraz czosnek zmiażdżony w prasce.
- Wlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy i krótko (kilka minut) dusimy, aż brokuły staną się intensywnie zielone, ale nadal będą al dente.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dodajemy gochugaru i wlewamy sos. Mieszamy.
- Wrzucamy ciecierzycę, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, wystarczy dolać na patelnię 1–3 łyżki wody.
Smacznego !
Dzięki tej potrawie zasmakowałem w ciecierzycy. Bardzo proste w przygotowaniu i z wyjątkowo smacznym sosem. Gorąco polecam spożywać z kaszą gryczaną 🙂