Brokuły z ciecierzycą w kremowym sosie, w 15 minut

Brokuły z ciecierzycą w kremowym sosie, w 15 minut

Genialne w swojej prostocie, wegańskie i pyszne danie z patelni w 15 minut – na codzienny obiad oraz romantyczną kolację. Brokuły z ciecierzycą i czosnkiem w kremowym sosie z nerkowców i sosu sojowego. Ten szybki przepis szczególnie spodoba się sportowcom i wszystkim innym wielbicielom białka. Tym razem, dla odmiany, receptura bez płatków drożdżowych.

Brokuły z ciecierzycą w sosie – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 brokuł, 400–500 g
  • 5 ząbków czosnku (lub więcej)
  • 1 łyżeczka gochugaru lub trochę mniej chili w proszku
  • 1 słoik / puszka ciecierzycy

SOS nerkowcowo-sojowy

  • 140 g bulionu warzywnego lub wody
  • 30 g nerkowców
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka octu ryżowego (u mnie ciemny) lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Danie serwujemy z kaszą bulgur, ryżem brązowym, quinoa czy makaronem.

Cieciorkę z puszki można zamienić na ugotowaną w domu.

Będzie jeszcze smaczniej, jeśli gotowe danie posypiemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni nerkowcami, (chociaż surowe orzechy są zdrowsze).

Brokuły z ciecierzycą w sosie – WYKONANIE

  1. Cieciorkę ze słoika wrzucamy na sito, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia.
  2. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy pokrojone brokuły (różyczki i obranego głąba) oraz czosnek zmiażdżony w prasce.
  3. Wlewamy ze 2 łyżki wody, przykrywamy i krótko (kilka minut) dusimy, aż brokuły staną się intensywnie zielone, ale nadal będą al dente.
  4. Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Zdejmujemy pokrywkę z patelni, dodajemy gochugaru i wlewamy sos. Mieszamy.
  6. Wrzucamy ciecierzycę, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, wystarczy dolać na patelnię 1–3 łyżki wody.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Brokuły z ciecierzycą w kremowym sosie, w 15 minut

  1. Dzięki tej potrawie zasmakowałem w ciecierzycy. Bardzo proste w przygotowaniu i z wyjątkowo smacznym sosem. Gorąco polecam spożywać z kaszą gryczaną 🙂

Dodaj komentarz