Zupa z kukurydzą, papryką, dymką i pomidorkami

Zupa z kukurydzą, papryką, dymką i pomidorkami

Kolejne smakowite, wegańskie danie z jednego gara. Gęsta i pożywna zupa z ziemniakami, kukurydzą, ciecierzycą, papryką i pomidorkami koktajlowymi, doprawiona nutą masła orzechowego, imbiru, kuminu i cynamonu. Składników raczej niemało, ale za to przygotowanie bardzo łatwe i dość szybkie.

Zupa z kukurydzą i papryką – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże papryki: czerwona i żółta
  • 1 duży pęczek cebulki dymki (biała i zielona część)
  • 1 słoik (400 g) kukurydzy
  • 1 słoik (400 g) ciecierzycy
  • 1 płaska łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 hojna łyżeczka kuminu
  • 1 hojna łyżeczka cynamonu
  • chili / gochugaru
  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 litr wody
  • 3 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżka masła orzechowego
  • 1 hojna łyżka słodkiej papryki
  • 250–300 g pomidorków koktajlowych

Zupa z kukurydzą i papryką – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: pokrojone ziemniaki, papryki i dymkę oraz odcedzoną kukurydzę i ciecierzycę wraz z zalewą. Dodajemy imbir, rozdrobniony czosnek, kumin, cynamon, chili i sos sojowy.
  2. Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodajemy płatki drożdżowe, masło orzechowe, słodką paprykę oraz pomidorki w całości i gotujemy jeszcze z 10 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz