Jeśli często szarpiesz się z myślami, co pysznego, zdrowego i jednogarnkowego zrobić na obiad, chyba najlepszą odpowiedzią będzie: prosty i sycący gulasz z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem. Bez mięsa, wegański i fit. Składników niby sporo, ale jest on na tyle prosty w przygotowaniu, że najbardziej upierdliwą częścią jest krojenie. Na drugi dzień gulasz bardzo gęstnieje i wygląda oraz smakuje jeszcze lepiej.
Gulasz z pieczarkami i ziemniakami – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 1 duża cebula czerwona
- 1–2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3–4 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- 600 g ziemniaków (do gotowania)
- 250 g passaty (przecieru pomidorowego)
- 160 g groszku mrożonego lub z puszki
PRZYPRAWY
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, dużo pieprzu
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1 hojna łyżka słodkiej papryki suszonej
- 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
Do podania: natka pietruszki lub kolendra.
Gulasz z pieczarkami i ziemniakami – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i imbir. Smażymy bez tłuszczu, aż cebula nieco się zeszkli. W miarę potrzeby dolewamy po trochu wody.
- Wrzucamy pokrojone pomidorki, posiekany czosnek i liście laurowe. Smażymy ze 3 minuty.
- Dorzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy, aż trochę zmiękną i z garnka odparuje cała woda.
- Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w dość małą kostkę, passatę, sos sojowy, pieprz oraz 450 g wody. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu. W tym czasie mieszać nie trzeba.
- Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy mrożony groszek oraz płatki drożdżowe i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
- Na sam koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku.
Gulasz podajemy w takiej formie lub możemy jeszcze dodatkowo go zagęścić rozgniatając widelcem część ziemniaków.
Rady:
- imbiru nie trzeba obierać ze skórki
- zamiast wody można użyć bulionu warzywnego tradycyjnego lub z resztek
- ziemniaki przeznaczone specjalnie do gotowania (do sałatek) nie rozpadają się podczas dłuższego gotowania
- płatki drożdżowe lekko zagęszczają i dodają smaku umami
- paprykę w proszku najlepiej dodawać na sam koniec gotowania, wtedy nie będzie gorzka
Smacznego !