Gulasz z jednorożca

Gulasz z jednorożca

Wegańskie, łatwe, jednogarnkowe gulasze to moje ulubione dania obiadowe, dlatego tym razem stworzyłam przepis specjalnie dla siebie – łączy on wszystkie moje ulubione gulaszowe ingrediencje. Nazwa może niezwykła (pewnie dla niektórych nawet kontrowersyjna), ale składniki najzwyklejsze i nie wymagające polowania, no może poza ostrą papryką gochugaru, ale kto jadł kimchi, ten już ją zna (można ją dopaść np. w marketach azjatyckich). Nie należy kurczowo trzymać się receptury – w daniu można utylizować wszelkie jadalne resztki i zalegacze kuchenno-ogrodowe. Żeby nie wiało nudą, mój gulasz za każdym razem smakuje ciut inaczej.

Rada: wybierając kotlety sojowe najlepiej kierować się zawartością błonnika – im więcej, tym zdrowiej.

Gulasz z jednorożca – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 2 cebule czerwone
  • ½ główki czosnku
  • 1–2 łyżki chili gochugaru
  • 2 łyżeczki kuminu mielonego lub w całości
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 litr bulionu warzywnego lub b. z resztek
  • 400 g ziemniaków
  • 1 średnia marchew
  • 200 g cukinii
  • 2 papryki w dowolnym kolorze
  • 5 pieczarek
  • 100 g kostki / kotletów sojowych (u mnie okrągłe)
  • 2 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Zamiast kuminu i kolendry można wykorzystać inne, ulubione przyprawy, np.: majeranek, kminek, imbir, cynamon, paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, chińską przyprawę 5 smaków, curry, garam masala…

Gulasz z jednorożca – WYKONANIE

  1. Do dużego garnka wrzucamy: drobno posiekane cebule, zmiażdżony w prasce czosnek, gochugaru, kumin i kolendrę. Wlewamy ze 3 łyżki wody, garnek stawiamy na średnim ogniu i smażymy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas podlewając wodą.
  2. Wlewamy zimny bulion i wrzucamy: ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę i cukinię pokrojone w cienkie ćwierćplasterki, papryki pokrojone w kostkę oraz pieczarki starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone. Przykrywamy i zagotowujemy.
  3. Dodajemy suche kotlety sojowe, sos sojowy oraz płatki drożdżowe. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15–20 minut.
  4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz posypujemy gulasz mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Gulasz z jednorożca

Dodaj komentarz