Pomidorowy gulasz z pieczarkami i ziemniakami, wegański

Pomidorowy gulasz z pieczarkami i ziemniakami, wegański

Jeśli często szarpiesz się z myślami, co pysznego, zdrowego i jednogarnkowego zrobić na obiad, chyba najlepszą odpowiedzią będzie: prosty i sycący gulasz z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem. Bez mięsa, wegański i fit. Składników niby sporo, ale jest on na tyle prosty w przygotowaniu, że najbardziej upierdliwą częścią jest krojenie. Na drugi dzień gulasz bardzo gęstnieje i wygląda oraz smakuje jeszcze lepiej.

Gulasz z pieczarkami i ziemniakami – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 duża cebula czerwona
  • 1–2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 34 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 600 g ziemniaków (do gotowania)
  • 250 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • 160 g groszku mrożonego lub z puszki

PRZYPRAWY

  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, dużo pieprzu
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 hojna łyżka słodkiej papryki suszonej
  • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej

Do podania: natka pietruszki lub kolendra.

Gulasz z pieczarkami i ziemniakami – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i imbir. Smażymy bez tłuszczu, aż cebula nieco się zeszkli. W miarę potrzeby dolewamy po trochu wody.
  2. Wrzucamy pokrojone pomidorki, posiekany czosnek i liście laurowe. Smażymy ze 3 minuty.
  3. Dorzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy, aż trochę zmiękną i z garnka odparuje cała woda.
  4. Dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w dość małą kostkę, passatę, sos sojowy, pieprz oraz 450 g wody. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut na bardzo małym ogniu. W tym czasie mieszać nie trzeba.
  5. Zdejmujemy pokrywkę, wsypujemy mrożony groszek oraz płatki drożdżowe i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu.
  6. Na sam koniec dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku.

Gulasz podajemy w takiej formie lub możemy jeszcze dodatkowo go zagęścić rozgniatając widelcem część ziemniaków.

Rady:

  • imbiru nie trzeba obierać ze skórki
  • zamiast wody można użyć bulionu warzywnego tradycyjnego lub z resztek
  • ziemniaki przeznaczone specjalnie do gotowania (do sałatek) nie rozpadają się podczas dłuższego gotowania
  • płatki drożdżowe lekko zagęszczają i dodają smaku umami
  • paprykę w proszku najlepiej dodawać na sam koniec gotowania, wtedy nie będzie gorzka

Smacznego !

Dodaj komentarz