Wiosenna, przepyszna meksykańska pasta do nachosów i innych krakersów, która jeszcze lepiej smakuje z pieczywem, np. domowymi, razowymi bułkami lub bagietkami – to idealne szybkie śniadanie. Moją wersję dipu urozmaiciłam świeżą marchewką – dla chrupkości i koloru. Szkoda, że awokado jest takie tłuste, bo kanapki z guacamole mogłabym pochłaniać od rana do nocy!
Pastę light można zrobić dodając mniej awokado, a więcej pomidora i marchewki.
Mimo że przepis na guacamole jest bardzo prosty, dość trudno dorwać w sklepie odpowiednio miękkie awokado – dojrzały owoc łatwo daje się odkształcić przy naciśnięciu palcem.
Żeby pasta nie zszarzała i ściemniała – jeśli ma postać dłużej w lodówce – możemy włożyć w środek pestkę awokado.
Pasta guacamole z pomidorem i marchewką – SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor
- ½–1 mała marchewka
- garść liści kolendry
- sok z ½ cytryny lub limonki
- kawałek słodkiej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Pasta guacamole z pomidorem i marchewką – WYKONANIE
- Miąższ awokado rozgniatamy widelcem na pastę razem z sokiem z cytryny, zmiażdżonym w prasce czosnkiem i solą.
- Dodajemy posiekaną kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojoną w cienkie paski marchewkę (używam noża julienne) i pokrojone w mniejszą lub większą kostkę pomidory. Łączymy wszystko, próbujemy i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Fani ostrych smaków mogą dorzucić jeszcze posiekaną, świeżą ostrą papryczkę.
Bon appétit !
Bardzo dobry patent do pieczywa chrupkiego. Minus taki, że można za dużo zjeść
To niewątpliwa wada awokado, mogłoby być mniej tłuste…