bagietki pełnoziarniste

Francuskie BAGIETKI pełnoziarniste wg Vegan Gains

Pyszne, chrupiące bagietki z mąki razowej według przepisu kulturysty na pełnowartościowej diecie roślinnej, autora kanału Vegan Gains. Co prawda moje mięśnie nie są nawet w 1/10 tak okazałe jak jego, ale za to moje bagietki lepiej wyrosły, ponieważ nieco udoskonaliłam recepturę.

Te francuskie buły z niczym nie smakują tak dobrze, jak z kremem wegańska NUTELLA z daktyli.

Opis wykonania może wydawać się przydługi, ale wbrew pozorom produkcja jest bardzo prosta i wchodzi w krew po pierwszym podejściu 🙂

 

Bagietki pełnoziarniste – 4 sztuki – SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej razowej drobno mielonej (użyłam orkiszowej)
  • 380 ml wody
  • 1 opakowanie (7 g) drożdży suszonych lub 25–30 g świeżych (używam świeżych) – drożdży można użyć trochę mniej, wtedy ich aromat będzie mniej wyczuwalny, a ciasto i tak wyrośnie
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki soli

 

Bagietki pełnoziarniste – WYKONANIE

  1. Lekko podgrzewamy wodę i w małej misce łączymy z drożdżami i cukrem. Płyn odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże mogły zadziałać.
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy dokładnie dużą łyżką drewnianą lub szpatułką, masa będzie się kleić. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. do łazienki) na 1,5 godziny lub dzielimy masę na połowę, przekładamy do 2 pojemników z przykrywkami (odpowiednio dużych, bo ciasto urośnie) i zostawiamy na noc. Ten drugi sposób pokazany jest w filmiku z oryginalnym przepisem.
  3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na powierzchnię hojnie posypaną mąką, dłonie również oprószamy mąką i krótko wyrabiamy. Jeśli będzie trzeba dosypujemy więcej mąki.
  4. Masę dzielimy na 4 części i z każdej formujemy długi wałek.
  5. Wałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.
  6. Przyszłe bagietki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  7. Po tym czasie każdy wałek ciasta ukośnie nacinamy nożem w kilku miejscach.
  8. Piekarnik nagrzewamy do co najmniej 180°C, ale im wyższa temperatura, tym skórka będzie bardziej chrupiąca. W oryginalnym przepisie zalecane jest ustawienie grzania na maksa, ale ja nie przekraczam 200°C.
  9. Każdą bagietkę zraszamy z wierzchu wodą, możemy też spryskać wnętrze piekarnika.
  10. Pieczemy 10 minut i ponownie zraszamy bagietki. Pieczemy przez kolejnych 5–15 minut na złoto-brązowy kolor. W sumie pieczemy przez 15–25 minut w zależności od temperatury, zraszając co 10 min.

Przed przystąpieniem do operacji o kryptonimie „Francuski piekarz” polecam obejrzeć filmik z oryginalnym przepisem (i poważnym podkładem muzycznym), który jest – co prawda – po angielsku, ale ta receptura jest tak prosta, że słowa możemy pominąć milczeniem.

Bon appétit !

 

Oryginalny przepis:

www.youtube.com/watch?v=yiOS-fuU8JQ

 

2 myśli na temat “Francuskie BAGIETKI pełnoziarniste wg Vegan Gains

  1. Akurat trenuję kulturystykę i mogę polecić, że bagietki, szczególnie pełnoziarniste są bardzo dobre ” na masę”, ale niektórych rzeczy, które tu przeczytałem nie wiedziałem. Cenna wiedza, dzięki! Michał

    1. Dzięki za opinię 🙂 Niestety, dopiero teraz przeczytałam Twój komentarz, bo trafił do spamu 😉 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *