Domowe bułki razowe na drożdżach - prosty przepis bez mleka

Domowe BUŁKI razowe na drożdżach – prosty przepis bez mleka

Bardzo proste i smakowite wegańskie bułki razowe podkręcone karobem. W moim ulubionym przepisie ilość drożdży ograniczyłam do minimum, ponieważ ich ostry aromat w pieczywie psuje mi cały smak. Dodaję ich więc na tyle dużo, żeby ciasto odpowiednio wyrosło i jednocześnie na tyle mało, żeby nie były wyczuwalne. W większości internetowych receptur drożdży jest jak dla mnie zdecydowanie zbyt wiele.

Domowa produkcja drożdżowych bułek wymaga nieco oczekiwania, dlatego osobom niecierpliwym albo zabieganym polecam spróbować też pieczywa ekspresowego: bułki pełnoziarniste bez drożdży oraz dwuskładnikowy chlebek z komosy ryżowej.

 

Domowe bułki razowe na drożdżach – SKŁADNIKI

8–10 bułek

  • 400 g mąki pszennej razowej drobno mielonej – może być orkiszowa. Zamiast 5 czy 10 g mąki możemy dodać 5 lub 10 g karobu, bułki będą miały wtedy ładniejszy, ciemniejszy kolor
  • 300 ml wody lub mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1–1,5 płaskiej łyżeczki drożdży suszonych – dodaję 1 łyżeczkę, bo wtedy w ogóle nie wyczuwam drożdżowego posmaku
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • do posypania na wierzchu: sezam biały lub czarny, mak, pestki dyni, pestki słonecznika, płatki owsiane, kminek, czarnuszka…

 

Domowe bułki razowe na drożdżach – WYKONANIE

  1. W dużej misce łączymy suche składniki.
  2. Wlewamy wodę lub mleko i mieszamy wszystko łyżką. Następnie przekładamy masę na blat i wyrabiamy kilka minut ręcznie.
  3. Ciasto umieszczamy w misce lub innym pojemniku, przykrywamy ściereczką, folią lub plastikową pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby masa podwoiła swoją objętość. Ja najczęściej dzielę ciasto na 2 części i zostawiam je w dużym, szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku na noc w łazience.
  4. Z wyrośniętej masy formujemy kulki – możemy każdą trochę pozagniatać, bułki będą miały wtedy ładniejszy kształt. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30–50 minut do dalszego wyrośnięcia.
  5. Następnie każdą kulkę smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy czym chcemy, możemy też nożem ponacinać dowolne kształty.
  6. Pieczemy przez 15–20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Bon appétit !

Wegańskie, domowe bułki razowe na drożdżach - prosty przepis bez mleka
Wegańskie, domowe bułki razowe na drożdżach – prosty przepis z karobem

5 myśli na temat “Domowe BUŁKI razowe na drożdżach – prosty przepis bez mleka

  1. Faktycznie smaczne i szybko się je robi, fajnie że ciasto można zostawić na noc, rano upiec i na śniadanie mieć świeże bułeczki. Najlepiej smakowały mi z pestkami z dyni. Będę je na pewno co jakiś czas robiła.

    1. Niestety, ale póki co nie mogę polecić żadnej mąki, bo nie robiłam jeszcze tych bułek w wersji bezglutenowej. Ale może niedługo pojawi się taki przepis na moim blogu.

Dodaj komentarz