Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową i czarną

Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową i czarną

Soczewica to mój ulubiony strączek (ex aequo z cieciorką, bobem, czerwoną fasolą i soją!), zwłaszcza żółta i czerwona. W przeciwieństwie do innych nasion roślin strączkowych, nie trzeba jej namaczać, dość krótko się gotuje (jak makaron lub ryż), a do tego ma ciekawy, wyrazisty – jak dla mnie lekko pieprzny – smak. Aż 1/4 soczewicy to białko – wielbiciele tego makroskładnika powinni być zachwyceni. 🙂

Soczewice żółta i czerwona łatwo się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzają się w zupach kremach, sosach, kotletach, pasztetach, pastach czy gęstych daniach jednogarnkowych. Z kolei ciemniejsze strączki dłużej zachowują swój kształt, dzięki czemu fajnie wyglądają w sałatkach, zupach i gęstych wegańskich potrawkach.

Dla tych, którzy boją się, że po zjedzeniu strączków wybuchną – krótki poradnik: Jak jeść strączki.

 

W jakich przepisach wykorzystać soczewicę?

 

GOTOWANIE

Ogólnie biorąc 1 szklankę soczewicy gotujemy w 1,5–2 szklankach wody – im soczewica jest ciemniejsza, tym gotujemy ją dłużej i w większej ilości wody. Nasiona możemy ugotować na sypko lub po prostu suchą soczewicę wrzucić do gotującej się zupy czy wegańskiego gulaszu.

 

Jak ugotować soczewicę żółtą i czerwoną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 1,5 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Wyłączamy ogień i zostawiamy soczewicę pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
  4. Solimy dopiero po ugotowaniu.

 

Jak ugotować soczewicę zieloną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut.
  3. Solimy pod koniec gotowania.

 

Jak ugotować soczewicę brązową na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy brązowej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30–35 minut.
  3. Solimy pod koniec gotowania.

 

Jak ugotować soczewicę czarną na sypko?

  • 1 szklanka soczewicy czarnej
  • ok. 2 szklanki wody
  1. Wodę zagotowujemy.
  2. Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 35 minut.
  3. Solimy pod koniec gotowania.

Bon appétit !

 

Podsumowanie
recipe image
Przepis
Jak ugotować soczewicę żółtą, czerwoną, zieloną, brązową i czarną
Autor
Opublikowano
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz