Cieciorella zdrowy deser z daktylami, kakao i ciecierzycą - bez cukru

CIECIORELLA zdrowy deser z daktylami, kakao i ciecierzycą – bez cukru

Słodki przysmak nie tylko dla ciecia. Łatwy i szybki przepis 2 w 1: cieciorellę możemy zrobić w formie deseru w pucharkach lub dodać mniej mleka i otrzymać gęsty krem do smarowania pieczywa. Tylko 5 składników i 5 minut przy garach, a właściwie przy blenderze.

Cieciorella w moim wydaniu jest przepyszna i bardzo słodka – jeśli jednak nie lubicie słodyczy aż tak bardzo, możecie dodać mniej daktyli i odpowiednio mniej płynu, ponieważ daktyle nie tylko słodzą, ale i zagęczczają.

Więcej zdrowych deserów, ciast i ciastek słodzonych tylko daktylami znajdziecie na moim blogu pod tagiem Daktyle.

 

CIECIORELLA zdrowy deser z daktylami i kakao – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy – jeśli z puszki (bez BPA), to najlepiej o małej zawartości soli
  • 20 daktyli dobrej jakości bez pestek – może być mniej
  • 3 hojne łyżki kakao lub karobu – dodaję pół na pół
  • 40 g orzechów ziemnych, laskowych, pistacji lub migdałów + trochę do posypania deserów z wierzchu. Masło orzechowe też może być
  • 330 ml (lub mniej) mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego lub sojowego – ilość w zależności od konsystencji, która nam odpowiada i możliwości blendera. Jeśli chcemy zrobić smarowidło do pieczywa, dodajmy mało mleka

 

CIECIORELLA zdrowy deser z daktylami i kakao – WYKONANIE

  1. Ciecierzycę z puszki opłukujemy ze słonej zalewy pod bieżącą wodą.
  2. Orzechy mielimy na mąkę.
  3. Cieciorkę, daktyle oraz mleko (na początku wlewamy mniej) blendujemy na gładki krem. Dorzucamy kakao oraz orzechy i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka.

Cieciorellę przekładamy do pucharków i posypujemy dowolnymi orzechami, możemy też dodać jakieś owoce. Krem najlepiej smakuje nieco schłodzony.

Bon appétit !

 

4 myśli na temat “CIECIORELLA zdrowy deser z daktylami, kakao i ciecierzycą – bez cukru

Dodaj komentarz