Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów, wegański

Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów, wegański

Prosty, wegański pasztet z batata i czerwonej lub żółtej soczewicy, który rewelacyjnie wygląda i tak samo smakuje. Suszone pomidory są w nim dość mocno i przyjemnie wyczuwalne. Ma idealną konsystencję – jest bardzo zwarty, ale jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Bardzo zdrowy i dietetyczny (bez dodatku oleju i innego tłuszczu), dzięki czemu można zjeść go naprawdę sporo bez ryzyka uwydatnienia boczków.

Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i pomidorów – SKŁADNIKI

  • 1 kubek soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
  • 1 duży batat / słodki ziemniak (ok. 600 g)
  • 1/4–1/3 kubka suszonych pomidorów (nie w oleju)
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • ½–¾ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sporo pieprzu

NA WIERZCH (niekoniecznie)

  • kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych na 3 części

Soli nie dodaję, ponieważ kupne suszone pomidory są najczęściej bardzo słone.

Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i pomidorów – WYKONANIE

  1. Batata ze skórą kroimy na ok. 6 kawałków, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i pieczemy do miękkości w 180°C przez ok. 50 minut.
  2. Soczewicę gotujemy na sypko według tego przepisu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i studzimy – na dnie garnka nie powinna pozostać woda.
  3. Suszone pomidory blendujemy jak najdrobniej.
  4. Obranego batata oraz soczewicę blendujemy na gładką masę. One i tak łatwo się rozpadają, więc myślę, że wystarczy nawet bardzo dokładnie rozmiażdżyć je widelcem.
  5. Wszystkie składniki dokładnie łączymy łyżką lub za pomocą blendera. Próbujemy masy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
  6. Miksturę przekładamy do formy o wymiarach 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wciskamy kawałki oliwek i pieczemy w 180°C przez 45–55 minut, aż wierzch się przyrumieni.

Pasztet najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy odpowiednio stężeje.

Bon appétit !

3 myśli na temat “Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i suszonych pomidorów, wegański

  1. Mniam! Wygląda bardzo pysznie i super, że nie ma w składzie oleju <3 Zrobię jeszcze w tym tygodniu, akurat mam wszystkie składniki 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz