Pyszny, zdrowy i dziecinnie prosty w wykonaniu (wystarczy tylko zblendować składniki) czekoladowy deser z chia w wersji wegańskiej, czyli bez mleka krowiego, ale za to ze smaczniejszym według mnie mlekiem owsianym. Krem bez cukru – posłodzony został daktylami, które dodatkowo go zagęszczają.
Zamiast wiśni możemy wybrać truskawki, maliny lub inne kwaskowate owoce.
Nasiona chia, zwanej również szałwią hiszpańską, zawierają dużą – porównywalną z siemieniem lnianym – ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli jednak zależy nam na przyswojeniu jak największej ilości tych związków, nasiona należy jeść zblendowane lub zmielone, a nie w całości.
Czekoladowy deser z chia i daktylami – SKŁADNIKI
2 fit porcje
- 250 ml mleka owsianego, sojowego lub innego roślinnego
- 30 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
- 4 łyżki nasion chia
- 4 duże daktyle świeże lub suszone
- 3 łyżki kakao lub karobu – u mnie 2 łyżki karobu i 1 kakao
- ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Na wierzch
- dowolne owoce do dekoracji
Czekoladowy deser z chia i daktylami – WYKONANIE
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem dekorujemy owocami.
Bon appétit !
Wiśnie też blendujemy?
Tak, wiśnie blendujemy. Zaraz dopiszę, że do dekoracji trzeba użyć dodatkowych owoców, bo teraz faktycznie nie jest to jasne.