Wegańskie kaszotto z grzybami i koperkiem - przepis fit

Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – fit przepis

Proste, wegańskie kaszotto z grzybami, koperkiem i kremową śmietaną z nerkowców to świetny pomysł na rozgrzewający, sycący obiad z jednego gara. Danie można upichcić z dowolnymi grzybami, ja uwielbiam je z kurkami. W przypadku innych grzybów leśnych używam tylko kapeluszy.

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 200–230 g kurek, pieczarek lub innych grzybów
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 130 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • co najmniej 700 ml gorącego bulionu warzywnego klasycznego lub bulionu z resztek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 20–50 g nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • pieprz biały lub czarny, sól
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – WYKONANIE

  1. Grzyby i cebulę kroimy, czosnek miażdżymy w prasce.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek bulionu, a kiedy się zagotuje wrzucamy cebulę, czosnek oraz grzyby i „smażymy” przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
  3. Dodajemy kurkumę oraz pieprz i mieszamy.
  4. Wrzucamy przepłukany pęczak, zalewamy wszystko 4 chochlami (ok. 450 ml) gorącego wywaru i dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie wlewamy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
  5. Robimy śmietanę: chochlę bulionu (lub mleka roślinnego) blendujemy z nerkowcami i płatkami drożdżowymi na gładki płyn.
  6. Na koniec, kiedy prawie cały wywar zniknie, wlewamy śmietanę, solimy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  7. Wyłączamy ogień i dodajemy koperek.

Bon appétit !

7 myśli na temat “Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – fit przepis

    1. Nie jestem pewna, czy danie będzie wtedy ok, ale jeśli już, to użyłabym tylko kapeluszy, bo trzonki grzybów suszonych są zbyt twarde, żeby dodać je do tego dania w całości (można ewentualnie je zmielić).

Dodaj komentarz