Czekoladowy deser z chia, daktylami i wiśniami - fit, bez cukru

Czekoladowy deser z chia, daktylami i wiśniami – fit, bez cukru

Pyszny, zdrowy i dziecinnie prosty w wykonaniu (wystarczy zblendować składniki) czekoladowy deser z chia w wersji wegańskiej, czyli bez mleka krowiego, ale za to ze smaczniejszym według mnie mlekiem owsianym. Krem posłodzony został tylko daktylami, które dodatkowo go zagęszczają.  Zamiast wiśni możemy wybrać truskawki, maliny lub inne kwaskowate owoce.

Nasiona chia, zwanej również szałwią hiszpańską, zawierają dużą – porównywalną z siemieniem lnianym – ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli jednak zależy nam na przyswojeniu jak największej ilości tych związków, nasiona należy jeść zblendowane lub zmielone, a nie w całości.

 

Czekoladowy deser z chia i daktylami – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 250 ml mleka owsianego, sojowego lub innego roślinnego
  • 30 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 duże daktyle świeże lub suszone
  • 3 łyżki kakao lub karobu – u mnie 2 łyżki karobu i 1 kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

 

Czekoladowy deser z chia i daktylami – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz