Czekoladowy deser z chia, daktylami i wiśniami - fit, bez cukru

Czekoladowy deser z chia, daktylami i wiśniami

Pyszny, zdrowy i dziecinnie prosty w wykonaniu (wystarczy tylko zblendować składniki) czekoladowy deser z chia w wersji wegańskiej, czyli bez mleka krowiego, ale za to ze smaczniejszym według mnie mlekiem owsianym. Krem bez cukru – posłodzony został daktylami, które dodatkowo go zagęszczają. 

Zamiast wiśni możemy wybrać truskawki, maliny lub inne kwaskowate owoce.

Nasiona chia, zwanej również szałwią hiszpańską, zawierają dużą – porównywalną z siemieniem lnianym – ilość cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli jednak zależy nam na przyswojeniu jak największej ilości tych związków, nasiona należy jeść zblendowane lub zmielone, a nie w całości.

Czekoladowy deser z chia i daktylami – SKŁADNIKI

2 fit porcje

  • 250 ml mleka owsianego, sojowego lub innego roślinnego
  • 30 g świeżych lub mrożonych wiśni bez pestek
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 duże daktyle świeże lub suszone
  • 3 łyżki kakao lub karobu – u mnie 2 łyżki karobu i 1 kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Na wierzch

  • dowolne owoce do dekoracji

Czekoladowy deser z chia i daktylami – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Przed podaniem dekorujemy owocami.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Czekoladowy deser z chia, daktylami i wiśniami

    1. Tak, wiśnie blendujemy. Zaraz dopiszę, że do dekoracji trzeba użyć dodatkowych owoców, bo teraz faktycznie nie jest to jasne.

Dodaj komentarz