Wegańskie fit naleśniki ze szpinakiem w sosie "serowym"

Wegańskie fit naleśniki ze szpinakiem w sosie „serowym”

Łatwe, wegańskie i dietetyczne naleśniki ze szpinakiem w kremowym sosie serowo-czosnkowym. Do wyboru aż 3 przepisy na naleśniki bez mleka krowiego i jajek, w tym 2 bezglutenowe. Naleśniki ze szpinakiem należą do dań, które uwielbiają prawie wszyscy, a moja roślinna wersja bardzo smakuje nawet wszystkożercom!

Wegańskie naleśniki do wyboru:

  1. pszenne pełnoziarniste – na zdjęciu
  2. z mąki gryczanej (bezglutenowe)
  3. z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe)

Wegański farsz szpinakowy – SKŁADNIKI

farsz na 4 naleśniki, dla 2 osób

  • 1 cebula
  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 40–50 g nerkowców
  • 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
  • ok. 100 g mleka (napoju) owsianego
  • sól, sporo pieprzu, starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny

Wegański farsz szpinakowy – WYKONANIE

  1. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu kilka łyżek wody, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy bez tłuszczu przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Dodajemy porwany szpinak oraz zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy na wodzie, aż liście zwiędną.
  3. Nerkowce, płatki drożdżowe, mleko owsiane, sól, pieprz i gałkę muszkatołową blendujemy na gładko.
  4. Z patelni odparowujemy wodę, wlewamy orzechowy płyn i smażymy często mieszając, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Na koniec doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.

Podajemy na gorąco z ulubionymi naleśnikami.

Smacznego !

4 myśli na temat “Wegańskie fit naleśniki ze szpinakiem w sosie „serowym”

Dodaj komentarz