Sos pesto z pieczonych pomidorów koktajlowych lub lima

Czerwone pesto – sos z pieczonych pomidorów

Pomidory po upieczeniu bardzo zyskują na smaku, stają się słodsze i delikatniejsze. Aż się prosi, żeby ukręcić z nich pyszny, kremowy sos do makaronu a la czerwone pesto. Moja wersja jest nie tylko wegańska, ale i dietetyczna – bez sera i bez oleju. Sos można potraktować również jako dip do surowych warzyw czy fit frytek. Przechowujemy go w lodówce przez kilka dni.

Pesto z pieczonych pomidorów – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 500 g pomidorów lima lub mięsistych pomidorków koktajlowych
  • 20–40 g nerkowców
  • 10–15 liści bazylii
  • 3–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i/lub chili

Sos z pieczonych pomidorów – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Pomidory lima kroimy na ćwiartki a pomidorki koktajlowe na połówki. Układamy je skórką do dołu na blasze pokrytej papierem do pieczenia, możemy lekko posolić i pieczemy przez ok. 40 minut. Studzimy.
  3. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na suchej patelni, studzimy.
  4. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Czerwone pesto podajemy z gorącym makaronem pełnoziarnistym.

Smacznego !

Dodaj komentarz