Bardzo łatwe naleśniki z ciecierzycy w pięknym, słonecznym kolorze, które można smażyć bez tłuszczu. To jedne z najsmaczniejszych naleśników bezglutenowych, cieciorka nie jest w nich mocno wyczuwalna. Wychodzą delikatne i elastyczne, bardzo dobrze się zwijają. Do tego są bardzo zdrowe – bez jajek, bez mleka oraz bez sody i proszku do pieczenia. Do serwowania na słono lub na słodko.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy – SKŁADNIKI
ok. 6 dużych naleśników (o średnicy 25 cm)
- 200 g mąki z ciecierzycy drobno zmielonej
- 2 łyżki (30 g) mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- sól – można użyć czarnej soli, czyli kala namak, która ma jajeczny aromat
- ½ łyżeczki curry w proszku lub innych przypraw (niekoniecznie)
- ok. 400 g (ml) letniej wody
Rady:
Jeśli naleśniki mają być na słodko, pomijamy curry i czarną sól.
Bez mąki ziemniaczanej naleśniki też wyjdą, ale dzięki niej są nieco bardziej elastyczne.
Mąkę grubo zmieloną najlepiej domielić w blenderze.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, sól i curry.
- Wlewamy wodę i mieszamy najpierw łyżką, a następnie mikserem, żeby pozbyć się grudek. Miksturę odstawiamy na 10–20 minut. Ponownie mieszamy.
- Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki przewracamy na drugą stronę dopiero, kiedy z pierwszej strony już dobrze się przysmażą i brzegi zaczną odchodzić od patelni.
Smacznego !
Nie trzeba pomijać czarnej soli żeby były na słodko.
I to chyba najlepszy przepis na naleśniki vegan bezgluten.:-)
Naleśniki z ciecierzycy wyszły bardzo smaczne polecam