Jesienne, smakowite i proste wegańskie ciasto bananowe z masłem orzechowym i bakaliami. Zdrowe i fit, bo bez cukru, bez jajek i bez oleju czy masła. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a w kuchni akurat zalegają banany w kolorze czekolady 70%.
Polecam również przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy oraz oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.
[Aktualizacja] Przepis udoskonaliłam i w związku z tym składniki nieco się zmieniły.
Szybkie ciasto bananowe fit – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 250 g miąższu bardzo dojrzałych bananów (banany bez skóry)
- 250 g mąki pszennej razowej, typ 1850, może być orkiszowa pełnoziarnista
- 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ¾ łyżeczki sody
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 0–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej (gładkiego)
- 30–50 g mleka roślinnego lub wody
- 20 g soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
- ½ kubka rodzynek lub suszonej żurawiny (niekoniecznie)
Na wierzch
- dowolne bakalie: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina…
- 1 łyżeczka cukru
Szybkie ciasto bananowe fit – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
- Banany wraz ze skórką cytrynową blendujemy na mus.
- Puree bananowe, mleko, sok z cytryny oraz masło orzechowe dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste, inaczej może wyjść zakalec. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej), na wierzchu wciskamy bakalie, posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Nie lubię rodzynek, więc upiekłam bez. Ciasto nadaje się na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Jest pożywne i smaczne.
pychotka! <3
Super pomysł! Wegańskie przepisy przeważnie mają w sobie sporo tłuszczu. A w tym przepisie udało się tego uniknąć. Chętnie wypróbuje. Od jakiegoś czasu chodzi za mną bananowiec i chyba w końcu mnie dogonił 😉
O, jakie fajne ciacho, takie idealne na podwieczorek, zapisuję przepis:)
Przepis wydrukowany, już niedługo testy smakowe 😉
Czy w tym przepisie mozna uzyc zamiast maki zmielonych na pyl platkow owsianych?
Nie robiłam tego ciasta w wersji owsianej, ale możesz spróbować, powinno wyjść, tylko będzie pewnie bardziej zbite.
Dzień dobry,
Przepis wypróbowany i piszę na świeżo recenzję.
Ciasto jest pyszne, pięknie urosło, nie jest za suche. Porównując do Pani zdjęcia moje wyszło bardziej wilgotne. Od siebie dodałam więcej mleka owsianego oraz 1 jajko, ale konsystencja dalej była dość gęsta. Masła orzechowego prawie nie czuć, myślę, że następnym razem dam go więcej.
Ciasto zdecydowanie do powtórzenia. Upiekłam je głównie dla córki, jako dodatek do śniadania do przedszkola, ale już połowy nie ma. Szczerze polecam przepis.
Pyszne! Dałam tahini zamiast masła orzechowego. I cukier zamiast ksylitolu. Nie zamierzam sama go zjeść w całości, więc.
Bardzo dobre! Zrobiłam na mące owsianej i też wyszło.