Szybkie ciasto bananowe z bakaliami, fit, wegańskie

Szybkie ciasto bananowe z bakaliami, fit, wegańskie

Jesienne, smakowite i proste wegańskie ciasto bananowe z masłem orzechowym i bakaliami. Zdrowe i fit, bo pełnoziarniste, bez cukru, bez jajek i bez oleju czy masła. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a w kuchni zalegają akurat banany w kolorze czekolady.

Polecam również przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy oraz oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.

Szybkie fit ciasto bananowe – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g miąższu bardzo dojrzałych bananów (banany bez skóry)
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 100 g ksylitolu lub ew. cukru
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej (gładkiego)
  • 30–50 g mleka roślinnego lub wody
  • 20 g soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ kubka rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)

Na wierzch

  • dowolne bakalie: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina…
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Szybkie fit ciasto bananowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
  3. Banany wraz ze skórką cytrynową blendujemy na mus.
  4. Puree bananowe, mleko, sok z cytryny oraz masło orzechowe dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste, inaczej może wyjść zakalec. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej), na wierzchu wciskamy bakalie, posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

10 myśli na temat “Szybkie ciasto bananowe z bakaliami, fit, wegańskie

  1. Super pomysł! Wegańskie przepisy przeważnie mają w sobie sporo tłuszczu. A w tym przepisie udało się tego uniknąć. Chętnie wypróbuje. Od jakiegoś czasu chodzi za mną bananowiec i chyba w końcu mnie dogonił 😉

    1. Nie robiłam tego ciasta w wersji owsianej, ale możesz spróbować, powinno wyjść, tylko będzie pewnie bardziej zbite.

    2. Dzień dobry,
      Przepis wypróbowany i piszę na świeżo recenzję.
      Ciasto jest pyszne, pięknie urosło, nie jest za suche. Porównując do Pani zdjęcia moje wyszło bardziej wilgotne. Od siebie dodałam więcej mleka owsianego oraz 1 jajko, ale konsystencja dalej była dość gęsta. Masła orzechowego prawie nie czuć, myślę, że następnym razem dam go więcej.
      Ciasto zdecydowanie do powtórzenia. Upiekłam je głównie dla córki, jako dodatek do śniadania do przedszkola, ale już połowy nie ma. Szczerze polecam przepis.

  2. Pyszne! Dałam tahini zamiast masła orzechowego. I cukier zamiast ksylitolu. Nie zamierzam sama go zjeść w całości, więc.

Dodaj komentarz