Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

Sprawdzony przepis na przepyszną i łatwą, wegańską fit szarlotkę sypaną, którą można – ale nie trzeba – podkręcić  mniejszą lub większą ilością masła orzechowego. Jabłecznik jest bardzo dietetyczny: 

  • ma dużo jabłek, mało ciasta
  • bez masła krowiego i oleju
  • może być bez cukru, z ksylitolem
Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska 2
Wegańska fit szarlotka sypana z masłem orzechowym dla odchudzających się i nie tylko

Szarlotka sypana z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

8 porcji, na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 2 kg jabłek odmiany szara reneta lub boskoop
  • sok z połowy cytryny
  • 110 g mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych górskich
  • 110 g kaszy manny zwykłej lub razowej
  • 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch – z tymi dodatkami jabłecznik jest najsmaczniejszy, ale bez nich też wyjdzie

  • 50 g (lub więcej) masła orzechowego + 5 łyżek wody
  • 1–2 łyżki cukru
  • płatki migdałów

Szarlotka sypana z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy: mąkę owsianą, kaszę mannę, ksylitol, 1 łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny oraz 1 łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
  3. Suche składniki dzielimy na 3 części, tak samo jabłka.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy pokrywamy równomiernie 1/3 suchych składników, można przyklepać dłonią. Na nie nakładamy warstwę jabłek i wierzch wyrównujemy łyżką. Następnie wsypujemy drugą porcję suchych składników i drugą porcję jabłek oraz trzecią część suchych składników i ostatnią część jabłek.
  5. Masło orzechowe mieszamy z wodą i smarujemy kremem wierzch.
  6. Ciasto możemy oprószyć z wierzchu cukrem. Płatkami migdałów posypujemy przed pieczeniem lub (lepiej) podprażamy płatki na suchej patelni i posypujemy nimi jabłecznik po upieczeniu.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut.

Szarlotkę wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Najlepiej upiec ciasto kilka–kilkanaście godzin przed zjedzeniem, np. późnym wieczorem, wtedy wszystkie warstwy będą odpowiednio związane.

Smacznego !

10 myśli na temat “Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

Dodaj komentarz