wegański chlebek bananowy bezglutenowy

Wegański CHLEBEK BANANOWY bezglutenowy owsiano-kukurydziany

Ponieważ to chlebek, a nie typowe ciasto, jest tylko lekko słodki. Ale jeśli ktoś z Was życzy sobie w życiu więcej słodyczy, może dorzucić do masy ze 2–4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru. Taki bananowiec świetnie smakuje zarówno solo, jak i w duetach z dżemem lub innymi słodkimi smarowidłami, jak np. wegańska NUTELLA z daktyli czy krem SNICKERS z przepisu na ciasto owsiano-daktylowe.

Prosty i niezawodny przepis! 🙂

 

Wegański chlebek bananowy bezglutenowy – SKŁADNIKI

  • 1 niecały kubek (240 ml) mąki owsianej (może być bezglutenowa) – miksuję na mąkę płatki owsiane górskie
  • 1 niecały kubek (240 ml) mąki kukurydzianej
  • 3 bardzo dojrzałe średnie banany
  • 1/3 kubka (80–100 ml) syropu klonowego
  • 2 łyżki tapioki (skrobi z manioku) lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki (30 ml) mleka roślinnego, najlepiej ryżowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii (niekoniecznie)

NA WIERZCH

  • porzeczki czerwone, białe, czarne lub dowolne orzechy

 

Wegański chlebek bananowy bezglutenowy – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
  2. Suche składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy dokładnie.
  3. Banany, syrop klonowy, mleko oraz wanilię blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera, banany możecie rozgnieść dokładnie widelcem i połączyć z pozostałymi mokrymi składnikami.
  4. Pulpę bananową wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach ok. 24 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce lub orzechy i pieczemy przez 45–50 minut lub do suchego patyczka.

 

Bon appétit !

Wegański chlebek bananowy bezglutenowy
Wegański chlebek bananowy bezglutenowy

Źródła

Maple Cornmeal Banana Bread


 

4 myśli na temat “Wegański CHLEBEK BANANOWY bezglutenowy owsiano-kukurydziany

    1. Do tego ciasta mąki ziemniaczanej jeszcze nie używałam, ale ma ona podobne działanie jak tapioka, więc powinno być ok.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *