Szybkie ciasto bananowe fit z bakaliami, wegańskie

Szybkie ciasto bananowe fit z bakaliami, wegańskie

Jesienne, smakowite i proste wegańskie ciasto bananowe z masłem orzechowym i bakaliami. Zdrowe i fit, bo bez cukru, bez jajek i bez oleju czy masła. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a w kuchni akurat zalegają banany w kolorze czekolady 70%.

Polecam również przepis na wegański chlebek bananowy bezglutenowy oraz oraz ciasto daktylowe z bananami słodzone tylko owocami.

[Aktualizacja] Przepis udoskonaliłam i w związku z tym składniki nieco się zmieniły.

Szybkie ciasto bananowe fit – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g bardzo dojrzałych bananów bez skóry
  • 250 g mąki pszennej razowej, typ 1850, może być orkiszowa pełnoziarnista
  • 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej (gładkiego)
  • 30–50 g mleka roślinnego lub wody
  • 20 g soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ kubka rodzynek lub suszonej żurawiny (niekoniecznie)

Na wierzch

  • dowolne bakalie: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, żurawina…
  • 1 łyżeczka cukru

Szybkie ciasto bananowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
  3. Banany wraz ze skórką cytrynową blendujemy na mus.
  4. Puree bananowe, mleko, sok z cytryny oraz masło orzechowe dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być bardzo gęste, inaczej może wyjść zakalec. Wrzucamy rodzynki i ponownie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej), na wierzchu wciskamy bakalie, posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

8 myśli na temat “Szybkie ciasto bananowe fit z bakaliami, wegańskie

  1. Nie lubię rodzynek, więc upiekłam bez. Ciasto nadaje się na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Jest pożywne i smaczne.

  2. Super pomysł! Wegańskie przepisy przeważnie mają w sobie sporo tłuszczu. A w tym przepisie udało się tego uniknąć. Chętnie wypróbuje. Od jakiegoś czasu chodzi za mną bananowiec i chyba w końcu mnie dogonił 😉

    1. Nie robiłam tego ciasta w wersji owsianej, ale możesz spróbować, powinno wyjść, tylko będzie pewnie bardziej zbite.

  3. Pyszne! Dałam tahini zamiast masła orzechowego. I cukier zamiast ksylitolu. Nie zamierzam sama go zjeść w całości, więc.

Dodaj komentarz