Wegański kapuśniak / kwaśnica z kiszonej kapusty i tofu

Wegański kapuśniak / kwaśnica z kiszonej kapusty i tofu

Wypasiony, wegański kapuśniak z ziemniakami i wkładką z tofu wędzonego. Bardzo dietetyczny i lekkostrawny – bez mięsa i bez zasmażki. Pyszny jak tradycyjny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Wegański fit kapuśniak / kwaśnica – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 500 g kapusty kiszonej / kwaszonej, bez soku
  • 500–600 g ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kawałków suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • dużo pieprzu
  • 1,6 litra (co najmniej) + 250 ml bulionu warzywnego lub bulionu z resztek

Nie trzeba, ale warto jeszcze dodać

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
  • 1–2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli – tylko, jeśli zupa będzie za mało słona

Wegański fit kapuśniak / kwaśnica – WYKONANIE

  1. Do dużego garnka wrzucamy: pokrojone marchewki oraz ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, połamane grzyby, majeranek, paprykę wędzoną oraz słodką, kminek oraz pieprz. Wlewamy bulion (1,6 litra), przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy przez 20–30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Kapustę drobno kroimy. Przekładamy do rondla, wlewamy 250 g bulionu, przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez ok. 30 minut.
  3. Zawartość rondla przekładamy do garnka.
  4. Małymi porcjami dodajemy mąkę (posypujemy nią zupę) i za każdym razem energicznie mieszamy.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ewentualnie sos sojowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  6. Tofu kroimy w kostkę i obsmażamy (prażymy) z każdej strony na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na małym lub średnim ogniu. Kostki przewracamy dopiero, kiedy przyrumienią się z jednej strony. Tofu przekładamy do zupy na sam koniec gotowania.

Rady:

  • Aby zupa nie była za słona, warto kupić kapustę kiszoną oraz tofu o jak najmniejszej zawartości soli. Kapustę można też opłukać na sitku pod kranem.
  • Kapuśniak najsmaczniejszy jest następnego dnia, dlatego ja gotuję go wieczorem dzień wcześniej. I dopiero kolejnego dnia, przy odgrzewaniu, do jeszcze zimnej zupy dodaję mąkę. Wtedy nie powstają grudki.

Smacznego !

2 myśli na temat “Wegański kapuśniak / kwaśnica z kiszonej kapusty i tofu

  1. Kapusta kiszona i kwaszona to taki sam produkt, podobnie jak ogórki kiszone i kwaszone. Kapusta z octem, to kapusta marynowana, a więc produkt o zupełnie innej konsystencji i smaku. Nawet tradycyjne, domowe przepisy na przygotowanie kiszonek miewają czasem w składzie niewielką ilość octu (głównie w krajach, gdzie od dawna lata były tak gorące, jak współcześnie w Pl). Nie służy on jednak konserwowaniu kapusty, ogórków czy buraków, a jedynie zmianie ph środowiska na takie, w którym łatwiej rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, a gorzej konkurujące patogeny. Niesłuszne więc jest demonizowanie kiszonek/kwaszonek z dodatkiem octu. Na dodatek takie działania mają sens tylko wtedy, gdy producentowi (także temu domowemu) zależy na przyspieszeniu procesu, bo np. zbliżają się święta, a zapomniało się o nastawieniu buraków na barszcz, albo rynek jest spragniony świeżych kiszonek. Nie stosuje się tego dodatku w przypadku produktów przygotowanych do dłuższego przechowywania bez pasteryzacji. A poza tym sam kwas octowy wykazuje działanie prozdrowotne, o czym od lat mówi dr Greger: https://nutritionfacts.org/?s=vinegar

    1. Słuszna uwaga, wiem o tym od jakiegoś czasu, bo pod innym moim przepisem (chyba łazankami) ktoś już wyjaśnił, że kapusta kiszona i kwaszona to to samo, tylko zapomniałam zmienić to powyżej. Już poprawiam. 🙂

Dodaj komentarz