Wegańska pasta serowa do chleba - z białej fasoli

Wegańska pasta serowa do chleba – z białej fasoli

Szybka i prosta, bo wystarczy tylko zblendować składniki, pasta serowa bez sera, ale za to z przyjaznymi dla naszego zdrowia (i zwierząt) płatkami drożdżowymi, które zapewniają serowy smak i aromat. Pasta nadaje się nie tylko do smarowania chleba i pełnoziarnistych bułek, ale również do maczania surowych i ugotowanych warzyw oraz wyjadania palcem z miski. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna długo nie poleży.

Jeśli korzystamy z fasoli puszkowanej, to najlepiej niskosolonej. Części soli możemy pozbyć się płucząc nasiona pod bieżącą wodą.

Wegańska pasta serowa do chleba – SKŁADNIKI

  • 220 g ugotowanej białej fasoli – z 1 puszki (bez zalewy) lub ugotowanej w domu
  • 4–5 łyżek mleka owsianego niesłodzonego, innego roślinnego lub wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1–2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
  • sól – niekoniecznie, jeśli używamy fasoli z puszki

DODATKI (niekoniecznie)

  • ½ łyżeczki całych nasion kminku
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, kolendry lub czosnku niedźwiedziego

Wegańska pasta serowa do chleba – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wrzucamy dodatki i mieszamy.

Bon appétit !

3 myśli na temat “Wegańska pasta serowa do chleba – z białej fasoli

  1. Fajny pomysł 🙂 masz dużo ciekawych propozycji u siebie na stronie. Będę czerpać inspiracje na pewno 😉 pasta wyszła smaczna ale przesadziłem chyba z przyprawami 😛
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz