Pyszna, chrupiąca surówka z tartego, surowego kalafiora, ogórków konserwowych, kukurydzy i ziół. W fit wersji z jogurtem – bez majonezu i śmietany. Polecam ją do obiadu (np. do szybkich kotletów z tofu) lub na lekką, dietetyczną kolację.
Surówka z kalafiora na jogurcie – SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- ok. 7 większych ogórków konserwowych
- 5–7 łyżek kukurydzy z puszki (można zamienić na rodzynki)
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku
Do surówki można też dodać posiekany szczypior, ale wtedy najlepiej pominąć w sosie czosnek.
SOS JOGURTOWY CZOSNKOWO-MUSZTARDOWY
- ok. 220 g jogurtu sojowego (można użyć też domowego, wegańskiego majonezu light bez oleju)
- 1–2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
- 1–2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – niekoniecznie, ale warto
- sól
Surówka z kalafiora na jogurcie – WYKONANIE
- Składniki sosu łączymy i odstawiamy.
- Kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dolną część warzywa (głąb) obieramy i również ścieramy.
- Ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy.
Smacznego !
Uwielbiam surowego kalafiora, nawet bardziej niż tego w wersji gotowanej 🙂 Poza tym, jeśli nie ma przeciwwskazań najlepiej jeść warzywa właśnie na surowo. W takiej formie zachowują więcej cennych składników.
Jestem zakochany w tej sałatce. Akurat ma w sobie sładniki, które uwielbiam i jest wegańska, czyli w 100% dla mnie.