Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

Zielone mielone, czyli wegańskie kotlety z groszku konserwowego i tofu. Bardzo proste i smakowite fit burgery bez mięsa i bez jajek. Pieczone lub smażone bez tłuszczu.

Więcej przepisów na dietetyczne kotlety tutaj.

Kotlety z groszku i tofu – SKŁADNIKI

ok. 7 burgerów

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego
  • 1 cebula
  • ok. 50 g mąki owsianej (np. bezglutenowej) – blenduję na mąkę płatki owsiane górskie
  • 1½ łyżeczki przyprawy „Czosnek staropolski” lub pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku czy kolendry (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Kotlety z groszku i tofu – WYKONANIE

  1. Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru płynu, a groszek zostawiamy na sicie do porządnego odcieknięcia.
  2. Tofu, groszek i cebulę rozdrabniamy, najlepiej w blenderze z ostrzem w kształcie „S”, ale nie na puree.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy masę.
  4. Formujemy średnie kotlety i smażymy na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

Smacznego !

2 myśli na temat “Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

  1. Odkryłam Twojego bloga w tamtym tygodniu a już zrobiłam kilka rzeczy i nie smażę na tłuszczu – to się nazywa rewolucja! :))
    Te kotlety już też pokazałam mojemu J. i myślę, że niebawem zagoszczą na naszych talerzach 🙂

Dodaj komentarz