Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

Zielone mielone, czyli wegańskie kotlety z groszku konserwowego i tofu. Bardzo proste i smakowite fit burgery bez mięsa i bez jajek. Pieczone lub smażone bez tłuszczu.

Więcej przepisów na dietetyczne kotlety tutaj.

Kotlety z groszku i tofu – SKŁADNIKI

ok. 7 burgerów

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego
  • 1 cebula
  • ok. 50 g mąki owsianej (np. bezglutenowej) – blenduję na mąkę płatki owsiane górskie
  • 1½ łyżeczki przyprawy „Czosnek staropolski” lub pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku czy kolendry (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)

Kotlety z groszku i tofu – WYKONANIE

  1. Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru płynu, a groszek zostawiamy na sicie do porządnego odcieknięcia.
  2. Tofu, groszek i cebulę rozdrabniamy, najlepiej w blenderze z ostrzem w kształcie „S”, ale nie na puree.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy masę.
  4. Formujemy średnie kotlety i smażymy na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.

Smacznego !

4 myśli na temat “Kotlety z groszku z puszki i tofu, fit, wegańskie

  1. Odkryłam Twojego bloga w tamtym tygodniu a już zrobiłam kilka rzeczy i nie smażę na tłuszczu – to się nazywa rewolucja! :))
    Te kotlety już też pokazałam mojemu J. i myślę, że niebawem zagoszczą na naszych talerzach 🙂

  2. Fajne i zdrowe. Znacznie większa liczba osób w Polsce powinna gotować dla siebie jedzenie. Rozumiem płacenie za bardzo drogie jedzenie, którego samemu się nie zrobi albo okazjonalnie do fast fooda na lepsze jedzenie. Ale tak dzien co dzien lepiej jest samemu gotować. Zdrowiej.

Dodaj komentarz