Szybki przepis na rewelacyjny, wegański smalec dietetyczny, czyli pastę kanapkową z białej fasoli z puszki, suszonych śliwek oraz podsmażonej bez tłuszczu cebuli z przyprawami. Fit smalczyk można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 1 puszka fasoli białej (fasola i ew. 1–2 łyżki zalewy)
- 1 mała lub średnia cebula biała
- ok. 6 miękkich śliwek suszonych bez konserwantów
- 2–3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kminku zmielonego
- sól, sporo pieprzu czarnego lub białego
Smalec z fasoli z suszonymi śliwkami – WYKONANIE
- Małą patelnię (lub rondel) stawiamy na średnim ogniu, zagotowujemy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz majeranek i kminek. Smażymy bez tłuszczu, dolewając trochę wody od czasu do czasu, aż cebula będzie całkiem miękka. Studzimy.
- Fasolę dokładnie odsączamy i blendujemy na pastę lub rozgniatamy widelcem. Jeśli strączki okażą się trochę suche, dodajemy 1–2 łyżki zalewy z puszki.
- Śliwki kroimy w małą kostkę.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Smacznego !