Hokkaido, moja ulubiona dynia, znana także jako dynia red kuri, pochodzi z Japonii, i w ostatnich latach szturmuje warzywniaki nie tylko w Polsce. Nic dziwnego, bo wyróżnia się intensywnie pomarańczowym kolorem, gładką i kruchą skórką oraz zwartym, słodko-orzechowym miąższem. Jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo wszechstronna – idealnie nadaje się do pieczenia, zup, ciast i ciastek, past kanapkowych, a także jako dodatek do sałatek.
Co bardzo wygodne, tej dyni nie trzeba obierać, ponieważ jej skórka jest jadalna – pełna smaku i składników odżywczych. Hokkaido jest bogata m.in. w witaminy A, C i E oraz błonnik, a uboga w kalorie. Dodatkowo dzięki zgrabnym rozmiarom, łatwo ją przechowywać i przygotowywać. I co jeszcze istotne –potrafi być bardzo tania. Same zalety!
Poniższy przepis jest wybitnie szybki, ale ja często jeszcze go upraszczam. Pieczoną dynię hokkaido uwielbiam nawet tylko z solą, bez reszty dodatków. Niewiele innych warzyw lubię w aż tak prostej postaci, w tej grupie od zawsze moim numerem 1 jest bób, który gotuję tylko w osolonej wodzie i tak pochłaniam kilogramami. Tuż za bobem plasuje się u mnie surowa, chrupiąca kalarepa.
Pieczona dynia hokkaido – SKŁADNIKI
2 porcje
- ok. 750 g miąższu dyni hokkaido, ze skórką (waga już bez pestek)
- 2 łyżki sosu sojowego, u mnie o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- pieprz świeżo mielony
SOS jogurtowy (opcjonalnie)
- 5 hojnych łyżek jogurtu sojowego naturalnego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanego szczypioru lub dymki
- sól jodowana, pieprz
Pieczona dynia hokkaido – WYKONANIE
- Dynię kroimy na pół i łyżką wydrążamy pestki oraz większe włókna. Nożem wycinamy też wszystkie twarde i brzydkie części skórki. Następnie dynię kroimy w półksiężyce o grubości ok. 1,5 cm.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160°–180°C (warzywa piekę najczęściej w 160°C).
- Półksiężyce wrzucamy do dużej miski, polewamy sosem sojowym i mieszamy łyżką.
- Posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy.
- Dynię przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (na środkową półkę) na 40–50 minut.
- Przygotowujemy sos: wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
Hokkaido najlepiej smakuje prosto z piekarnika.
Smacznego !
Ta dyńka jest naprawdę wspaniała, a w dwuosobowym gospodarstwie domowym sprawdza się idealnie dzięki małym rozmiarom. Pieczoną uwielbiam, choć zawsze mam problem z sosem do niej. Podpowiedz, proszę, skąd bierzesz jogurt sojowy? Od czasu, gdy sojagurt zniknął z Kaufa jestem na głodzie. Sojade jest absurdalnie drogi i dostępny tylko wysyłkowo, alpro i sojowy pojawiający się czasem w lidlu są słodzone, więc robię sama jogurt lub zastępniki. Jednak chciałabym móc po prostu kupić dobry, niesłodzony jogurt sojowy w sklepie.
Niestety w sprawie jogurtów raczej nie pomogę. :-/ Ostatnio i tak rzadko je kupuję, dlatego zostałam przy Alpro naturalnym, głównie z racji tego, że stacjonarnie nie ma innego. 😉 Alpro sojowy ma mniej niż 2,5% cukru, więc dla mnie to jeszcze OK… A w Carrefourze można je czasem upolować w fajnych cenach, ostatnio były nawet po 6,50 zł.