Lubicie pieczone brokuły? Ja odkryłam je dopiero niedawno (wcześniej jadłam je tylko zakamuflowane w zapiekance) i już jestem uzależniona! Brokuły z piekarnika smakują dużo lepiej niż gotowane (w tym na parze), a przygotowuje się je jeszcze prościej. Tofu piekę od dawna, więc teraz połączyłam oba moje ulubione składniki, wymieszałam z ekspresowym sosem czosnkowym i wyszedł niesamowicie smaczny, zdrowy i dietetyczny posiłek w stylu azjatyckim. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie 15 minut w kuchni: 5 minut krojenia, 5 minut mieszania i 5 minut skrolowania.
Pieczone brokuły z tofu – SKŁADNIKI
2 porcje
- brokuł o wadze 500 g
- 1 kostka (180–200 g) tofu naturalnego
- 1 łyżka sezamu podprażonego na suchej patelni (opcjonalnie)
sos w 5 minut
- 100 g (ml) soku jabłkowego lub ew. wody
- 3–5 ząbków czosnku, rozdrobnionych
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1,5–2 łyżki octu ryżowego, u mnie ciemny
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki suszonego imbiru w proszku (opcjonalnie)
Pieczone brokuły z tofu – WYKONANIE
- Tofu płuczemy pod kranem, kroimy w kostkę i układamy (w małych odstępach) na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Różyczki brokuła (te większe można podzielić na 2 lub 4 części) oraz obranego i pokrojonego głąba (trzon) układamy na blasze obok tofu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 25 minut.
- Pod koniec pieczenia uroczyście przystępujemy do przygotowania sosu. Wszystkie składniki (sosu) umieszczamy w garnku, dokładnie mieszamy i na małym / średnim ogniu krótko gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
- Wyłączamy ogień, do garnka wrzucamy gorące brokuły oraz tofu i mieszamy.
Danie posypujemy podprażonym sezamem i podajemy z brązowym ryżem, ulubioną kaszą lub pieczywem pełnoziarnistym.
Smacznego !
Rada: dla mniejszego bałaganu na blacie, zamiast kroić nożem różyczki brokuła (wtedy się kruszą), najlepiej naciąć tylko trzonki, a dalej różyczki rozerwać.
Sprawdzi się mrożony brokuł?
Mrożonych brokułów jeszcze nie piekłam, ale obstawiam, że też wyjdą.