Bardzo łatwy i szybki przepis na wegański i dietetyczny pasztet bez pieczenia aka pasztet w słoiku. Najbardziej „mięsny” ze wszystkich moich warzywnych pasztetów.
Polecam do niego najszybsze (bez zakwasu i drożdży), domowe pieczywo pełnoziarniste: bułki i chleb.
Fit pasztet bez pieczenia – SKŁADNIKI
ok. 8–10 porcji
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 puszki (ok. 500 g bez zalewy) ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej
- 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1½ łyżki majeranku
- 1–2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego
- trochę startej gałki muszkatołowej
- sporo pieprzu, ewentualnie sól
- ½–1 łyżeczka papryki wędzonej
- 3–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (dla smaku umami)
Do pasztetu można też dodać ze 3 łyżki ulubionej, posiekanej zieleniny: natki pietruszki, kolendry czy koperku.
Fit pasztet bez pieczenia – WYKONANIE
- Patelnię stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy drobno pokrojone pieczarki oraz cebulę. Smażymy na wodzie (bez tłuszczu), aż pieczarki i cebula zupełnie zmiękną. W połowie smażenia dodajemy sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową, wędzoną paprykę, posiekany czosnek i pieprz. Na koniec cały płyn z patelni odparowujemy. Warzywa studzimy.
- Soczewicę, tofu oraz przesmażone pieczarki z cebulą blendujemy.
- Dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną zieleninę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli potrzeba, bardziej doprawiamy.
Smacznego !