Nocna owsianka z malinami i chia, wegańska

Nocna owsianka z malinami i chia, wegańska

Całoroczna, ekspresowa owsianka z mrożonymi malinami i chia, na mleku roślinnym, słodzona bananem. Na śniadanie w gorące dni nie ma nic lepszego niż nocne owsianki, zwłaszcza że ich ukręcenie zajmuje najczęściej dosłownie 5 minut. Latem pyszną i orzeźwiającą owsiankę malinową pochłaniam na zmianę z owsianką cytrynową. To najlepsze śniadania na wynos, nocne owsianki sprawdzą się również w roli fit deserów i przekąsek. 

Nocna owsianka z malinami – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 80 g płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 2 łyżki nasion chia
  • 100 g mrożonych malin
  • ok. 300 g (ml) mleka owsianego, sojowego lub innego, ulubionego mleka roślinnego
  • ½ dojrzałego banana
  • 1 łyżeczka ksylitolu, erytrolu lub cukru (niekoniecznie)

Nocna owsianka z malinami – WYKONANIE

  1. Do dowolnego naczynia (np. miski czy słoika) wsypujemy płatki owsiane, chia oraz ksylitol i mieszamy.
  2. Dodajemy zamrożone maliny, zimne mleko oraz banana rozgniecionego widelcem na miazgę. Mieszamy, naczynie przykrywamy lub zakręcamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Rano, przed podaniem, owsiankę ponownie mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz