Bitki sojowe w ciemnym sosie grzybowym, wegańskie

Bitki sojowe w ciemnym sosie grzybowym, wegańskie

Przepis łatwy i szybki, chociaż składników tym razem niemało. Jednak warto je wszystkie dodać, aby sos był odpowiednio gęsty i smakowity, jak tradycyjny. Bitki sojowe podajemy z ziemniakami / kopytkami / puree ziemniaczanym / kaszą gryczaną oraz ulubionymi surówkami: buraczkami, surówką z marchewki, kapustą kiszoną czy ogórami. I oto polski, niedzielny obiad jak u mamy gotowy!

Rada: aby sos wyszedł tak ciemny jak na zdjęciu, trzeba użyć ciemnego sosu sojowego, nie zwykłego. Barwę i konsystencję podkręcają też suszone grzyby i śliwki.

Wegańskie bitki sojowe – SKŁADNIKI

ok. 3–4 porcje

  • 1 spora cebula czerwona
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 bardzo mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ok. 750 + 100 g (ml) bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
  • 5 kawałków suszonych grzybów
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1–2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 hojna łyżeczka musztardy
  • sól, dużo pieprzu
  • 100 g kotletów sojowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 hojna łyżka koncentratu pomidorowego

Wegańskie bitki sojowe – WYKONANIE

  1. Garnek stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 4 łyżki wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pieczarki i marchew starte na tarce o grubych oczkach oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu dolewamy ciut wody.
  2. Wlewamy 750 g bulionu i dodajemy suszone grzyby zmielone na proszek, śliwki drobno pokrojone, płatki drożdżowe, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, musztardę i pieprz. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Wrzucamy kotlety sojowe, delikatnie mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 15 minut.
  4. W kubku łączymy dokładnie 100 g zimnego bulionu z mąką i koncentratem. Wlewamy do gara, mieszamy, przykrywamy i gotujemy 5 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz