Najłatwiejszy gulasz warzywny, wegański - papryka, pieczarki

Najłatwiejszy gulasz warzywny, wegański – papryka, pieczarki

Do opracowania tego najprostszego przepisu na zdrowy, wegański gulasz zainspirował mnie kolega, który twierdzi, że nie umie gotować, a chciałby wreszcie nauczyć się przyrządzać jakieś najłatwiejsze, ale i sycące danie obiadowe. Wgryzłam się w temat i tak powstał spory gar rozgrzewającego gulaszu paprykowo-pieczarkowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Chyba nic bym w nim nie zmieniła. Przepis idealny dla początkujących, ale smak zaawansowany! Rzekłabym nawet, że jest to gulasz studencki, chociaż nie wiem, czy cenowo wystarczająco studencki… Składników w nim co najmniej 9, ale to niezbędne minimum, IMHO nie da się upichcić smakowitego gulaszu z 3 czy 5 ingrediencji. Jeśli jednak się mylę, to chętnie dowiem się o tym w komentarzu! 

Danie podajemy z brązowym ryżem, ulubioną kaszą, ziemniakami czy pełnoziarnistym chlebem

Łatwy, wegański gulasz warzywny – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 2 średnie cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg papryki (4–5 szt.) o różnych kolorach
  • ¾ kubka groszku mrożonego (niekoniecznie)
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub curry w proszku
  • 1 łyżka syropu klonowego, z agawy, ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • sos sojowy, najlepiej ciemny (zamiast soli)
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych*
  • ok. 100 g (pół słoiczka) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

 * dla smaku umami i zagęszczenia

Zamiast zielonego groszku można użyć innych, już ugotowanych strączków (również z puszki), np. fasoli czy ciecierzycy.

Łatwy, wegański gulasz warzywny – WYKONANIE

  1. Do wielkiego gara wrzucamy: drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę kapelusze pieczarek i drobno posiekane trzonki, pokrojone w kostkę papryki i zamrożony groszek. Wlewamy 1–2 łyżki wody i stawiamy garnek na średnim ogniu.
  2. Dodajemy sos sojowy, zmiażdżony w prasce czosnek, pieprz, chili, paprykę wędzoną / curry i syrop klonowy. Przykrywamy garnek przykrywką na 10 minut. Wody już nie dodajemy, bo warzywa puszczą mnóstwo soku.
  3. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do miękkości warzyw mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodajemy płatki drożdżowe oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
  5. Na koniec gulasz posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy bardzo dokładnie i gotujemy jeszcze trochę, aż sos nieco zgęstnieje.

Przy odgrzewaniu gulasz trzeba przykryć pokrywką i często mieszać, żeby nie przywierał do dna.

Opcje

  • wersja z masłem orzechowym: zamiast mąki ziemniaczanej na sam koniec gotowania dodajemy 1–2 łyżki masła orzechowego
  • wersja z kotletami sojowymi: pomijamy mąkę oraz groszek, i kiedy warzywa puszczą wszystkie soki, dodajemy trochę kotletów sojowych, a następnie gotujemy gulasz pod przykryciem
  • zamiast sosem sojowym gulasz można posolić jasną pastą miso

Smacznego !

Dodaj komentarz