Surówka z marchwi z masłem orzechowym i rodzynkami

Surówka z marchwi z masłem orzechowym i rodzynkami

Cynamonowa surówka z marchwi i masła orzechowego, która uzależnia od pierwszego skosztowania. Do tego jest arcyłatwa. Można zrobić ją bardziej na słono lub na słodko, łagodnie lub na ostro, z mniejszą lub większą ilością masła orzechowego. Podajemy jako dodatek do głównego dania, np. wegańskich kotletów, ale można też potraktować ją jako przystawkę albo nawet deser.

Niestety masło orzechowe pasuje chyba do wszystkiego, dlatego bardzo łatwo z nim popłynąć… Staram się przed tym chronić zamrażając masło, kiedy akurat nie jest mi potrzebne do konkretnego dania. Przeważnie działa.

Surówka z marchwi z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 350 g marchewki
  • 2–3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego w temp. pokojowej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli lub sól
  • ok. ⅓ łyżeczki cynamonu – dodajcie tyle, ile lubicie
  • pieprz / pieprz cayenne / chili (niekoniecznie)
  • garść drobnych rodzynek

Surówka z marchwi z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy ocet, masło orzechowe, syrop klonowy, sos sojowy, cynamon oraz chili i mieszamy. Grudki masła orzechowego rozcieramy łyżką na marchewce. (Można też najpierw wymieszać masło orzechowe z octem, syropem klonowym i sosem sojowym, a następnie sos połączyć z marchwią.)
  3. Na koniec dorzucamy rodzynki.

Smacznego !

Dodaj komentarz