Warzywa z piekarnika z dipem orzechowo-jogurtowym

Warzywa z piekarnika z dipem orzechowo-jogurtowym

Aromatyczne warzywa z piekarnika z przyprawami podane z kremowym i ekspresowym sosem orzechowo-jogurtowym lub 3 innymi dipami do wyboru. Świetnie smakują solo albo z ryżem, bulgurem czy pełnoziarnistym pieczywem. Do pieczenia nadają się prawie wszystkie warzywa oraz niektóre owoce, np. jabłka i ananasy – warto poeksperymentować, aby znaleźć swoje ulubione (nieraz zaskakujące) połączenia smakowe.

Inne pyszne sosy / dipy do pieczonych warzyw:

Warzywa z piekarnika – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 3 papryki: czerwona, zielona i pomarańczowa / żółta
  • 1 cebula biała lub żółta
  • ok. 250 g małych lub średnich pieczarek
  • pół główki czosnku
  • 14 mięsistych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka octu ryżowego (u mnie ciemny) lub balsamicznego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz

Sos

Warzywa z piekarnika – WYKONANIE

  1. Papryki i obraną cebulę kroimy na duże kawałki. Pieczarki, obrane ząbki czosnku i pomidorki zostawiamy w całości.
  2. Papryki, cebulę, pieczarki i czosnek wrzucamy do dużej miski i polewamy sosem sojowym oraz octem, mieszamy. Posypujemy drożdżami, wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy.
  3. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 45 minut.
  4. Po 10–15 minutach pieczenia na blachę dorzucamy pomidorki.

Podajemy od razu.

Smacznego !

Dodaj komentarz