Gulasz z soczewicy, pieczarek i marchewki

Szybki gulasz z soczewicy, pieczarek i marchewki

Wyjątkowo łatwy przepis na szybki, wegański i zdrowy gulasz z brązowej lub zielonej soczewicy. Bardzo aromatyczny, bogaty w smak umami i o głębokim, wręcz „mięsnym” kolorze, dzięki czemu danie skusi niejednego, nawet zatwardziałego mięsożercę.

Gulasz z soczewicy i pieczarek – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 500 g pieczarek
  • 1 mała / średnia marchewka
  • 1 spora cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka brązowej / zielonej soczewicy lub ok. 270 g soczewicy ugotowanej w domu
  • 1–2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ok. 250 g passaty / przecieru pomidorowego
  • sporo pieprzu

Żółta i czerwona soczewica w tym przepisie nie sprawdzą się, ponieważ rozpadną się w czasie gotowania.

Gulasz z soczewicy i pieczarek – WYKONANIE

  1. Połowę kapeluszy grzybów kroimy w plasterki, a resztę kapeluszy i trzonki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, cebulę siekamy jak najdrobniej, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do gara.
  2. Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujemy (bez oleju czy wody i bez przykrycia), aż warzywa zmiękną i większość soku z pieczarek wyparuje.
  3. Dodajemy odcedzoną soczewicę oraz pozostałe składniki i gotujemy jeszcze z 5 minut.

Podajemy z bulgurem, ryżem brązowym, makaronem pełnoziarnistym czy ziemniakami.

Smacznego !

2 myśli na temat “Szybki gulasz z soczewicy, pieczarek i marchewki

Dodaj komentarz