Wegański przepis na przepyszne mango lassi, czyli orzeźwiający napój jogurtowo-owocowy rodem z Indii.
Tradycyjne lassi jest słone i składa się z jogurtu, wody i przypraw. Współcześnie popularna stała się słodka wersja tego koktajlu z dodatkiem różnych owoców – mango, truskawek, malin czy cytryn. Ciekawą odmianą lassi jest bhang lassi wzbogacone konopiami, które podobno pozwala wyraźniej zobaczyć barwy w czasie Holi, hinduskiego święta wiosny i kolorów…
Wegańskie mango lassi – SKŁADNIKI i WYKONANIE
1–2 porcje
- 150 g dojrzałego, soczystego mango mrożonego lub świeżego – można użyć też truskawek i malin świeżych lub mrożonych, będzie ekologiczniej
- 150 g jogurtu kokosowego lub sojowego naturalnego
- co najmniej 100 g zimnego mleka owsianego (np. domowego), ryżowego lub wody
- 0–2 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub cukru
- szczypta kardamonu (niekoniecznie)
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Napój najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego !
Chętnie się skuszę choć powinnam była je zrobić zdecydowanie wcześniej niz przy początku jesieni 🙂
Nigdy nie jest za późno na koktajle z owocami. 😉