Sałatka z makaronem, ogórkiem, mango i sezamem

Sałatka z makaronem, ogórkiem, mango i sezamem

Pyszna, egzotyczna fit sałatka z makaronem soba lub zwykłym, ogórkiem, mango, dymką, sezamem i prostym, niskotłuszczowym dressingiem. Jej składniki szybko się nie psują, dlatego spokojnie może postać w lodówce do następnego dnia. Sałatka genialnie sprawdza się na imprezach oraz jako pożywny posiłek do pracy i szkoły. Zawsze robię jej więcej i potem podjadam przez cały dzień.

Przepis upolowałam na jednym z moich ulubionych wegańskich i prozdrowotnych kanałów na YouTube.

Sałatka z makaronem, ogórkiem i mango – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 300 g suchego makaronu soba lub razowego spaghetti
  • ok. 400 g świeżego ogórka
  • 1½ dużego mango – jeśli wolicie używać składników lokalnych, to zamiast mango spróbujcie dodać soczyste gruszki
  • ½ kubka posiekanej cebulki dymki (białe i zielone części)
  • 3 łyżki białego sezamu podprażonego na suchej patelni
  • 2 łyżki czarnego sezamu

DRESSING (można zrobić go więcej)

  • co najmniej 5 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 4 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie balsamicznego
  • 2–3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – dla zagęszczenia

Sałatka z makaronem, ogórkiem i mango – WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody i odcedzamy. Pszenny razowy makaron odstawiamy do ostudzenia, a soba po odcedzeniu najlepiej porządnie przelać pod kranem zimną wodą (i bardzo dokładnie odsączyć), wtedy nie będzie się sklejał.
  2. Wszystkie składniki sosu mieszamy i łączymy z makaronem.
  3. Dodajemy pokrojonego w słupki ogórka ze skórką, pokrojone w kostkę mango (skóry najlepiej wycisnąć, wypłynie z nich jeszcze sporo soku), dymkę oraz sezam i mieszamy dokładnie.

Smacznego !

Dodaj komentarz