Zabójczo aromatyczne, domowe pesto bazyliowe z migdałami, sokiem z pomarańczy zamiast tuczącego oleju i płatkami drożdżowymi zamiast sera. Ten prosty przepis na sos jest częścią innego pysznego, wegańskiego dania – pieczonych warzyw z makaronem, ponieważ jednak to moje ulubione zielone pesto, zasłużyło na osobny wpis na blogu. Pesto podajemy z dowolnym makaronem, najzdrowiej pełnoziarnistym.
Fit pesto bazyliowe z migdałami – SKŁADNIKI
2 porcje sosu
- ok. 60 g świeżej bazylii (liście + cienkie łodyżki) lub bazylii i natki pietruszki pół na pół
- 50 g migdałów w płatkach, słupkach lub posiekanych całych migdałów bez skórki
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, sporo chili
- ok. 70 g soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
Fit pesto bazyliowe z migdałami – WYKONANIE
- Migdały lekko podprażamy na suchej patelni i studzimy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
Podajemy z ulubionym gorącym makaronem.
Migdałów można nie podprażać, będzie jeszcze zdrowiej, ale trochę mniej aromatycznie.
Smacznego !
Bardzo smaczne pesto! I naprawdę brak oliwy w niczym nie przeszkadza!Na stałe u nas zagości! Pyszne, lekkie, aromatyczne!
Brak oliwy jest tutaj dla mnie wręcz zaletą, dzięki temu pesto jest gęstsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Olej niepotrzebnie rozcieńcza sos! 😉