Makaron z pesto bazyliowym - dietetyczny i łatwy przepis

Makaron z pesto bazyliowym – dietetyczny i łatwy przepis

Zabójczo aromatyczne, domowe pesto bazyliowe z migdałami, sokiem z pomarańczy zamiast tuczącego oleju i płatkami drożdżowymi zamiast sera. Ten prosty przepis na sos jest częścią innego pysznego, wegańskiego dania – pieczonych warzyw z makaronem, ponieważ jednak to moje ulubione zielone pesto, zasłużyło na osobny wpis na blogu. Pesto podajemy z dowolnym makaronem, najzdrowiej pełnoziarnistym.

Fit pesto bazyliowe z migdałami – SKŁADNIKI

2 porcje sosu

  • ok. 60 g świeżej bazylii (liście + cienkie łodyżki) lub bazylii i natki pietruszki pół na pół
  • 50 g migdałów w płatkach, słupkach lub posiekanych całych migdałów bez skórki
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sporo chili
  • ok. 70 g soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)

Fit pesto bazyliowe z migdałami – WYKONANIE

  1. Migdały lekko podprażamy na suchej patelni i studzimy.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Podajemy z ulubionym gorącym makaronem.

Migdałów można nie podprażać, będzie jeszcze zdrowiej, ale trochę mniej aromatycznie. 

Smacznego !

2 myśli na temat “Makaron z pesto bazyliowym – dietetyczny i łatwy przepis

  1. Bardzo smaczne pesto! I naprawdę brak oliwy w niczym nie przeszkadza!Na stałe u nas zagości! Pyszne, lekkie, aromatyczne!

    1. Brak oliwy jest tutaj dla mnie wręcz zaletą, dzięki temu pesto jest gęstsze, bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Olej niepotrzebnie rozcieńcza sos! 😉

Dodaj komentarz