Pesto z pomidorów świeżych i suszonych z migdałami

Pesto z pomidorów świeżych i suszonych z migdałami

Szybkie pesto ze świeżych i suszonych pomidorów, idealne do pełnoziarnistego makaronu spaghetti. Przepis przyda się szczególnie w sezonie na pomidory lima, bo ta bardzo mięsista odmiana w czerwonym pesto sprawdza się idealnie! Wersja jak zawsze dietetyczna – bez oleju.

Pesto ze świeżych pomidorów – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 500 g pomidorów lima lub mięsistych pomidorków koktajlowych
  • 6 kawałków (ok. 20 g) suszonych pomidorów (nie z oleju!) o obniżonej zawartości soli
  • 50 g płatków lub słupków migdałów
  • 10 liści bazylii
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
  • 2–4 daktyle suszone
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, chili

Soli już nie dodaję, ponieważ suszone pomidory są bardzo słone.

Zamiast płatków i słupków migdałów można użyć niepodprażonych, całych migdałów ze skórką, tak będzie zdrowiej, ale ciut mniej smacznie. Migdały można też zamienić na inne orzechy lub pestki.

Pesto ze świeżych pomidorów – WYKONANIE

  1. Migdały prażymy na suchej patelni, aż zaczną pięknie pachnieć, studzimy.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego !

Dodaj komentarz