Krem nutella z bananów, kakao, rodzynek i orzechów

Krem nutella z bananów, kakao, rodzynek i orzechów

3 składniki, 3 minuty i blender – to wystarczy, żeby ukręcić pyszną nutellę bananową, moje najnowsze czekoladowe odkrycie.

Ten niskotłuszczowy, wegański krem z bananów i kakao nie zawiera oleju i cukru – słodzony jest tylko dowolnymi suszonymi owocami. Nutella z bananów to chyba najzdrowsza wersja ze wszystkich tego typu kremów, nie ma w niej absolutnie nic szkodliwego, czysty smak i wartości odżywcze!

Można jeść ją samodzielnie jako mus czekoladowy lub smarować nią pieczywo (chleb, bułki), naleśniki czy gofry.

Fit nutella bananowa / krem z bananów – SKŁADNIKI

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • co najmniej 110 g suszonych owoców: rodzynek, śliwek, fig, moreli czy daktyli – dodaję pół na pół rodzynki i suszone śliwki
  • 3 łyżki kakao
  • 2–3 łyżki orzechów laskowych, mogą być uprażone (niekoniecznie) – nie dodaję

Fit nutella bananowa / krem z bananów – WYKONANIE

  1. Blendujemy banany.
  2. Wrzucamy pozostałe składniki i ponownie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.

Bananową nutellę możemy jeść od razu lub po schłodzeniu, kiedy bardziej zgęstnieje. Przechowujemy ją w lodówce do kilku dni.

Smacznego ! 

Jedna myśl na temat “Krem nutella z bananów, kakao, rodzynek i orzechów

Dodaj komentarz