3 składniki, 3 minuty i blender – to wystarczy, żeby ukręcić pyszną nutellę bananową, moje najnowsze czekoladowe odkrycie.
Ten niskotłuszczowy, wegański krem z bananów i kakao nie zawiera oleju i cukru – słodzony jest tylko dowolnymi suszonymi owocami. Nutella z bananów to chyba najzdrowsza wersja ze wszystkich tego typu kremów, nie ma w niej absolutnie nic szkodliwego, czysty smak i wartości odżywcze!
Można jeść ją samodzielnie jako mus czekoladowy lub smarować nią pieczywo (chleb, bułki), naleśniki czy gofry.
Fit nutella bananowa / krem z bananów – SKŁADNIKI
- 2 bardzo dojrzałe banany
- co najmniej 110 g suszonych owoców: rodzynek, śliwek, fig, moreli czy daktyli – dodaję pół na pół rodzynki i suszone śliwki
- 3 łyżki kakao
- 2–3 łyżki orzechów laskowych, mogą być uprażone (niekoniecznie) – nie dodaję
Fit nutella bananowa / krem z bananów – WYKONANIE
- Blendujemy banany.
- Wrzucamy pozostałe składniki i ponownie blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Bananową nutellę możemy jeść od razu lub po schłodzeniu, kiedy bardziej zgęstnieje. Przechowujemy ją w lodówce do kilku dni.
Smacznego !
Dałam 150 g suszonych owocow i zjadłam całość z jogurtem naturalnym, pycha!