Kapusta z grochem i grzybami, wigilijny fit przepis

Kapusta z grochem i grzybami, wigilijny fit przepis

Łatwy i sprawdzony przepis na kapustę z grochem, czyli przysłowiowy groch z kapustą. Danie w mojej wersji zawiera dodatkowo suszone grzyby dla wzbogacenia aromatu, marchewkę dla koloru i sporo przypraw dla lepszego trawienia przy wigilijnym stole. Kapucha jest poza tym dietetyczna, bo bez mięsa i bez zasmażki. Warto o tym pamiętać, bo kilka dni później trzeba będzie jakoś wcisnąć się jakoś w sylwestrową kreację…

Groch z kapustą lubi być zamrażany i wielokrotnie odgrzewany.

Kapusta z grochem i grzybami – SKŁADNIKI

PRZYPRAWY

  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek jałowca
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Kapusta z grochem i grzybami – WYKONANIE

  1. Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Następnie wodę odlewamy, nasiona przepłukujemy, wlewamy dużo świeżej wody i gotujemy, aż groch będzie zupełnie miękki, czyli co najmniej 30 minut. W połowie gotowania lekko solimy.
  2. Kapustę kroimy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy przyprawy, wlewamy 3 kubki bulionu lub wody, wrzucamy porwane lub pokrojone kapelusze grzybów i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, czyli co najmniej 1,5 godziny.
  3. Smażymy cebulę bez tłuszczu: patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, zagotowujemy z 5 łyżek wody, wrzucamy posiekaną cebulę i „smażymy”, aż się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
  4. Odcedzony groch oraz cebulę przekładamy do garnka z kapustą, dolewamy trochę bulionu lub wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. pół godziny mieszając od czasu do czasu. Trzeba uważać, żeby potrawa się nie przypaliła.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Kapusta z grochem i grzybami, wigilijny fit przepis

Dodaj komentarz